Skip to content
Menu
Menu

Všetci sme ryžu varili zle. Najslávnejší šéfkuchár na svete upozorňuje na časté chyby

Prečítať článok

15.8 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Lesterman).

Čo je ťažké na varení ryže? Ukázalo sa, že sa môžeme dopustiť niekoľkých chýb. Upozornil na ne Gordon Ramsay. Známy šéfkuchár a reštaurátor vysvetlil, ako variť ryžu, aby bola „ľahká, nadýchaná a chutná“. Prvú chybu zvyčajne urobíme ešte predtým, ako zrná vložíme do hrnca.

Čo je ťažké na varení ryže? Ukázalo sa, že sa môžeme dopustiť niekoľkých chýb. Upozornil na ne Gordon Ramsay.
Foto: shutterstock.com/Lesterman

Ryža je popri zemiakoch a cestovinách jednou z najobľúbenejších príloh k večeri. Dalo by sa preto predpokladať, že jej varenie ovládame pomerne dobre. Ukazuje sa však, že to tak nemusí byť. Gordon Ramsay poukázal na niekoľko chýb, ktorých sa pri varení ryže často dopúšťame a ktoré pravdepodobne vyplývajú z obyčajnej neznalosti. Treba zdôrazniť, že tipy slávneho šéfkuchára sa týkajú prípravy sypanej ryže, nie ryže vo vrecúškach.

Ako varíte ryžu? Gordon Ramsay vysvetľuje. Prvá chyba hneď na začiatku

Obľúbený kuchár pripomína, že ryžu treba pred varením vždy najprv opláchnuť. Stačí to urobiť pod studenou tečúcou vodou. Vo videu zverejnenom na Youtube Gordon Ramsay vysvetľuje, že sa tým zmyje prach a prebytočný škrob. Vďaka tomu sa ryža nezrazí, ale bude nadýchaná a ľahká.

Aby ryža získala viac chuti, kuchár ju tiež bohato ochutí. Používa nielen soľ a korenie, ale aj korenie kardamón a aníz. Stačia tri vylúpané semienka kardamónu a dve semienka badyánu. Nie každý však má rád takéto príchute (najmä aníz), takže tento krok sa dá samozrejme vynechať.

Hoci pridanie uvedených korenín nie je povinné, použitie správneho pomeru je nevyhnutné, aby ryža dopadla tak, ako má. Niekedy je ryža nedovarená a tvrdá, alebo naopak, prevarená.
Foto: shutterstock.com/kai keisuke

Známy šéfkuchár vysvetľuje, ako variť ryžu. Toto je to, čo ju robí chutnou

Hoci pridanie uvedených korenín nie je povinné, použitie správneho pomeru je nevyhnutné, aby ryža dopadla tak, ako má. Niekedy je ryža nedovarená a tvrdá, alebo naopak, prevarená. Ukazuje sa, že to je zvyčajne spôsobené nesprávnym množstvom vody na varenie. Gordon Ramsay uvádza zlatý pomer – podľa neho na jeden diel ryže pripadá jeden a pol dielu vody, teda napríklad 600 ml vody na 400 g ryže.

Kuchár ďalej vysvetľuje, že ryža sa začína variť v studenej vode, čo najrýchlejšie sa privedie do varu a potom sa varí osem až desať minút. Zároveň upozorňuje, že ryžu treba počas varenia nechať variť v pare a nezdvíhať pokrievku hrnca.

Pred podávaním ryže nezabudnite vybrať korenie (ak ste ho použili) a premiešajte ju ešte v hrnci. Ramsay nás ubezpečuje, že toto nadýchanie jej dodá extra ľahkosť a nadýchanosť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Gordon Ramsay sa stal obeťou „squattingu“. Squatteri obliehajú jeho areál

Gordon Ramsay radí, čo si z jedálneho lístka nevybrať. Prezradil kľúčové slová. „Kto to povedal?“

The post Všetci sme ryžu varili zle. Najslávnejší šéfkuchár na svete upozorňuje na časté chyby appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj