Skip to content
Menu
Menu

Vyhadzujete stopky z čerešní? Vaše telo sa pýta: prečo?!

Prečítať článok

18.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/barmalini).

Čerešne sú jedným z najchutnejších sezónnych plodov, ale oplatí sa ich jesť nielen pre ich chuť. Čerešne majú mnoho výživových a zdravie podporujúcich vlastností. Nehovoríme len o samotných plodoch, ale aj o stopkách, ktoré by sme rozhodne nemali vyhadzovať.

Vyhadzujete stopky z čerešní? To je veľká chyba.
Foto: shutterstock/barmalini

Prečo treba jesť čerešne?

Sezóna čerešní trvá od júna do konca augusta, preto si mnohí ľudia ich chuť spájajú s letom. Vtedy sa určite oplatí zaradiť ich do svojho jedálnička, pretože čerešne sú skutočnou vitamínovou bombou.

Čerešne sú skvelým zdrojom draslíka, vápnika, železa, horčíka a jódu, ale obsahujú aj vitamíny skupiny B, betakarotén a vitamín C. Čerešne pozostávajú z 80 % vody a napriek sladkej chuti majú nízky obsah kalórií a nízky glykemický index.

Konzumácia čerešní zlepšuje fungovanie kardiovaskulárneho systému vďaka prítomnosti draslíka, ktorý je okrem iného potrebný pre správne fungovanie srdca a reguláciu krvného tlaku. Za zmienku stojí aj to, že prítomnosť vitamínu B5 v čerešniach je mimoriadne užitočná pri liečbe dny, takže čerešne by mali byť zaradené do jedálneho lístka ľudí trpiacich týmto ochorením.

Čerešne sú tiež bohaté na antioxidanty, z ktorých najviac sa nachádza v tmavočervených a bordových plodoch. Antioxidanty spomaľujú proces starnutia a chránia telo pred mnohými chorobami.

Tým sa však zdravie podporujúce vlastnosti čerešní nekončia. Tieto sezónne plody podporujú tvorbu hormónov štítnej žľazy, zlepšujú činnosť tráviacej sústavy, priaznivo pôsobia na stav pokožky a podieľajú sa na procese odkyslenia organizmu.

Stonky čerešní sa použijú na prípravu odvaru z nich.
Foto: Pixabay/svklimkin

Prečo by sme nemali vyhadzovať stopky čerešní?

Stopky čerešní sú rovnako ako ich plody vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálov. Okrem iného obsahujú vitamíny A, B2, C, meď, mangán a draslík. Antioxidanty a antokyány, prírodné zlúčeniny rastlinného pôvodu, ktoré sú farbivami patriacimi do skupiny polyfenolov flavonoidov, sa vyznačujú protizápalovými, protirakovinovými a antiaterosklerotickými účinkami.

Majú blahodarný vplyv na nervový a kardiovaskulárny systém, pozitívne pôsobia na zrak, pretože zlepšujú ostrosť videnia a pomáhajú pri videní po súmraku, znižujú opuchy a pomáhajú zbaviť telo rôznych druhov nečistôt.

Odvar z čerešňových stopiek – ako ho pripraviť?

Ak chcete svojmu telu dodať vitamíny a minerály z čerešňových stopiek, výborným spôsobom je pripraviť si z nich odvar.

Stopky čerešní dôkladne umyte a nakrájajte. Čajovú lyžičku nakrájaných stopiek nasypte do pohára a zalejte ich vriacou vodou. Celú zmes varte 15 minút a odvar preceďte. Tento odvar z čerešňových stopiek pite dvakrát denne.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Odšťavovanie tejto zeleniny je najlepšie na chudnutie, máme ju doma. „Pijeme a chudneme“

Táto šťava je pokladom zdravia. Ľahko si ju pripravíte doma

The post Vyhadzujete stopky z čerešní? Vaše telo sa pýta: prečo?! appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj