Skip to content
Menu
Menu

Vyplavia z tela usadeniny a postarajú sa o srdce. Výhody, ktoré prináša ich konzumácia

Prečítať článok

29.4.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova).

Sezóna domácich plodov sa rýchlo blíži a bude ťažké odolať ich ochutnávke, keď sme na trhu. V obchodoch a na pultoch sa začínajú objavovať aj ľahko dostupné plody, ktoré sa v našich zemepisných šírkach pestujú menej často. Jedným z príkladov sú figy, ktoré sa u nás dajú kúpiť čerstvé aj sušené a obe verzie sú veľmi prospešné pre naše zdravie. Ak na ne pri nákupoch natrafíte, oplatí sa ich pár uchmatnúť a s chuťou zjesť. Poďme sa dozvedieť, aké výhody prináša konzumácia fíg.

Aké výhody prináša konzumácia fíg?
Foto: shutterstock/Anna_Pustynnikova

Kto by mal jesť figy

Toto nenápadné ovocie s peknou fialovou šupkou sa na pultoch obchodov často ocitne bez povšimnutia, hoci je k dispozícii celý rok. Častejšie však na figy láka sušená verzia, ktorá je k dispozícii v mnohých variantách. Jedno je však isté. Figy treba jesť, pretože ponúkajú mnoho cenných látok. Spolu so zdraviu prospešnými vlastnosťami prichádzajú aj chuťové kvality. Figy sú veľmi sladké a šťavnaté. Zrelé plody majú veľmi jemnú šupku, takže ju môžete ľahko olúpať a jesť lahodnú dužinu kombinujúcu medovú sladkosť s mierne karamelovým nádychom. Keďže figy majú mnoho cenných hodnôt, môžu ich jesť všetci, ktorým záleží na zdraví ich srdca.

Prečo sú figy zdravé

Čo v nich možno nájsť? Figy sú predovšetkým pokladnicou minerálov. Obsahujú vápnik, ktorý je zodpovedný za správny vývoj kostí a zubov. Predpokladá sa, že v 100 gramoch ovocia je toľko tohto cenného prvku, ako v pohári mlieka. Preto sú figy absolútnou nevyhnutnosťou v jedálničku vegánov a vegetariánov, aby rýchlo nahradili prípadný nedostatok vápnika. Zinok je zasa dôležitý pre ochranu našej imunity, aby sme ju posilnili a minimalizovali riziko infekcií. Tento cenný prvok obsiahnutý vo figách je neoceniteľný aj vtedy, keď chceme vyzerať lepšie, pretože posilňuje stav našej pokožky, nechtov a vlasov.

Figy podporujú pamäť, koncentráciu a zmierňujú príznaky chronického stresu.
Foto: shutterstock/Dean Drobot

Za zmienku stojí aj to, že vo figách sa nachádza aj draslík a horčík. Tieto prvky dokážu pre telo urobiť veľa. Najskôr treba začať tým, že podporujú činnosť svalov vrátane srdca a tiež pomáhajú udržiavať krvný tlak na normálnej úrovni. Stojí za to vedieť, že figy by nemali jesť len kardiaci alebo fyzicky aktívni ľudia, ale aj tí, ktorí majú namáhavú psychickú prácu. Prečo? Pretože podporujú pamäť, koncentráciu a zmierňujú príznaky chronického stresu.

Je nad slnko jasné, že figy sú zdravé, ale to nie je všetko, pretože môžu ponúknuť ešte viac. Stačí spomenúť, že vďaka obsahu železa v ovocí posilňujú krv a tiež minimalizujú riziko anémie.

Na čo sú figy dobré

Už vieme, že figy majú veľa prvkov potrebných pre správne fungovanie organizmu. Ukazuje sa, že toto malé ovocie je výborné na doplnenie nedostatku vitamínov. Na prvom mieste sú vitamíny skupiny B. Tie, ako celok, ovplyvňujú fungovanie všetkých kľúčových systémov v tele. Regulujú celý obehový systém, ovplyvňujú trávenie, imunitu a hospodárenie s hormónmi. Samozrejme, vo figách nájdeme aj vitamín A, ktorý sa zaraďuje medzi silné antioxidanty, teda látky, ktoré znižujú množstvo voľných radikálov zodpovedných za vznik civilizačných ochorení a rýchlejšie starnutie organizmu. Vitamín A má priaznivý vplyv na stav pokožky a očí, minimalizuje taktiež riziko poškodenia zraku.

Jedzte ich a schudnite

Chuť a výživová hodnota fíg hovorí v ich prospech. Ovocie je tiež bohatým zdrojom vlákniny a ako všetci vieme, práve tá podporuje tráviaci systém. Vláknina je známa tým, že pomáha udržiavať črevnú mikroflóru v dobrom stave. Vláknina pevne vypĺňa steny žalúdka, čo zabezpečuje pocit sýtosti a my máme menšiu chuť na občerstvenie medzi jedlami. Potom je pre nás ľahšie udržať si štíhlu postavu a schudnúť.

Mnohí ľudia ich tiež pečú ako prílohu k mäsu alebo požívajú na prípravu sladkých pokrmov.
Foto: shutterstock/Sofiia Popovych

Najlepšie je jesť figy surové, pretože vtedy ponúkajú najviac cenných látok. Odporúča sa plody ani nelúpať. Je pravda, že dužina chutí najlepšie, ale cenné živiny sa skrývajú aj v šupke. Figy sa hodia do šalátu, k oživeniu chute, ale mnohí ľudia ich tiež pečú ako prílohu k mäsu alebo požívajú na prípravu sladkých pokrmov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na zápchu lepšie ako slivky. Pár denne tiež pomôže znížiť zlý cholesterol

Obsahujú jednoduché cukry, železo a draslík. Zjedzte dve, posilníte sa na celý deň

The post Vyplavia z tela usadeniny a postarajú sa o srdce. Výhody, ktoré prináša ich konzumácia appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj