Skip to content
Menu
Menu

Zdravšia alternatíva cestovín alebo ryže. Vaše črevá sa budú cítiť lepšie

Prečítať článok

4.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nungning20).

Je vynikajúcim zdrojom vlákniny a ľahko stráviteľných bielkovín a skutočným pokladom cenných minerálov, ako je horčík, meď a fosfor. Nie nadarmo je quinoa odborníkmi na výživu považovaná za zdravšiu alternatívu cestovín alebo ryže, pretože obsahuje menej sacharidov, a preto nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi.

Výhodou quinoy je vysoký obsah vlákniny a nízky glykemický index.
Foto: shutterstock/Nungning20

Bohatý obsah vlákniny nie je všetko. Čo ešte quinoa obsahuje?

Quinoa je veľmi populárna medzi vegánmi a ľuďmi na bezlepkovej diéte. Odborníci však odporúčajú, aby si ju neužívali len tí, ktorí majú z rôznych dôvodov diétne obmedzenia. Quinoa je totiž produkt, ktorý sa vyznačuje obsahom mnohých cenných zložiek a ktorý sa – nie nadarmo – zaraďuje medzi takzvané „superpotraviny„.

Je cenená najmä preto, že je vynikajúcim zdrojom vlákniny a ľahko stráviteľných bielkovín. Šálka quinoy poskytuje 5 gramov vlákniny a 8 gramov vysokokvalitných bielkovín, ktoré obsahujú esenciálne aminokyseliny, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť. Tie sú kľúčové pre metabolizmus, kognitívne funkcie a imunitu.

Quinoa môže byť výživným doplnkom šalátov, dezertov alebo polievok.
Foto: shutterstock/sweet marshmallow

Medzi fanúšikov tejto juhoamerickej rastliny patrí aj Oprah Winfrey, ktorá raz priznala, že si bez nej nevie predstaviť svoj jedálny lístok. Quinou si pochvaľuje aj doktor Vicente Mera, známy výskumník dlhovekosti.

Vo svojej novej knihe „Mladí v každom veku. Účinná metóda na dlhý, zdravý a šťastný život“ zdôrazňuje, že táto rastlina má nízky glykemický index a zároveň je vynikajúcim zdrojom vitamínov skupiny B a minerálov, ako sú horčík, meď, fosfor a vápnik.

Chcete mať cukor pod kontrolou? Zaraďte do svojho jedálnička quinou

Ako upozorňuje odborníčka na výživu Cristina Barrous v rozhovore pre časopis Vogue, quinoa môže slúžiť ako skvelá alternatíva k cestovinám alebo ryži, pretože obsahuje menej sacharidov, a preto nespôsobuje prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi.

Niektoré štúdie ukázali, že výmena pšenice za quinou znižuje hladinu zlého cholesterolu a pomáha udržiavať zdravú telesnú hmotnosť.

Americká spisovateľka a aktivistka Vani Hari vo svojej knihe The Food Babe Way spomína na návštevu farmy s quinoou v Peru. Jeden z farmárov sa jej zveril, že jeho 95-ročná matka vyzerá mladšie ako on, „pretože každý deň konzumuje quinou“.

Na stránkach knihy Finding Ultra oceňovaný športovec Rich Roll uvádza, že sa cíti „silnejší a rýchlejší každým rokom“ vďaka pravidelnej konzumácii potravín, ako je quinoa.

Najbežnejšími odrodami tejto rastliny sú biela, červená a čierna quinoa. Najjemnejšia z odrôd je biela, ktorá má mierne orieškovú príchuť. Môže sa používať ako prísada do šalátov a omáčok, zahusťovadlo do polievok a prísada do zdravých smoothies a dokonca aj dezertov.

Zrná najprv dôkladne prepláchnite a potom varte vo vriacej vode približne 15 minút. Uvarenú quinou môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe až tri dni.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tajomstvo zdravia v Ikarii. Grécka „káva dlhovekosti“ sa varí tradične

Hovorí sa mu „najzdravší nápoj na svete“. Pite, keď sa k vám dostáva cholesterol

The post Zdravšia alternatíva cestovín alebo ryže. Vaše črevá sa budú cítiť lepšie appeared first on Vášeň v tebe.

Zdroj