30.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Fuss Sergey).
V 100 g je približne 70-80 kalórií. Okrem iného je zdrojom vitamínov C a A, vlákniny a antioxidantov. Znižuje krvný tlak a hladinu „zlého“ cholesterolu. Kaki, ako sa toto exotické ovocie nazýva, sa v krajinách svojho pôvodu preslávilo – okrem zdravotných vlastností – aj svojou jedinečnou sladkosťou, ktorá rozmaznáva chuťové poháriky. Samozrejme, má oveľa viac výhod. Prečo by ste ho mali zaradiť do svojho jedálnička?
Aké sú výhody konzumácie kaki?
Foto: shutterstock/Fuss Sergey
Kaki – známe aj ako hurmikaki či persimón – vyzerá celkom priateľsky a chutne, ale stále sa považuje za novinku, po ktorej nesiahame vôbec alebo len občas. Oplatí sa však pozrieť sa na toto ovocie bližšie, pretože poteší nielen svojou jedinečnou chuťou, ale aj zdravotnými účinkami.
Kedy je sezóna kaki?
Kaki je exotické ovocie, ktoré pochádza z Ázie – jeho prirodzené biotopy by sme mohli nájsť v Číne a Japonsku, preto sa pestuje práve tam. V týchto ázijských krajinách sa kaki používal nielen ako prísada na kulinárske ukážky, ale bol známy aj svojimi zdravotnými vlastnosťami. Nie je ťažké rozpoznať ich na pultoch obchodov a na pultoch predajní. Prečo? Pretože svojím vzhľadom pripomína slivkovú paradajku. Jediné, čo ich odlišuje, je farba (kaki je jasne oranžová alebo oranžovožltá) a prítomnosť stopky, ktorá sa skladá zo štyroch, malých listov.
Kedy je sezóna kaki? V skutočnosti trvá tri mesiace, presnejšie od októbra do decembra. Nie v každom obchode na Slovensku ho vtedy dostanete, takže ak máte príležitosť, nepremárnite ju.
Aké sú výhody konzumácie kaki?
Kaki je cenným zdrojom vitamínov, z ktorých najbohatšie sú vitamín A a vitamín C.
Foto: Pixabay/Tereza Křížková
Kaki je cenným zdrojom vitamínov, z ktorých najbohatšie sú vitamín A a vitamín C. Oba netreba predstavovať, ale stojí za zmienku, že prvý z nich má priaznivý vplyv na oči a pomáha im zostať dlhšie zdravé. Druhý stimuluje organizmus v boji proti infekciám a pomáha utesňovať cievy, čím normalizuje krvný tlak.
To však nie sú jediné výhody pravidelnej konzumácie kaki. Ovocie obsahuje vlákninu, o ktorej je známe, že pomáha črevám pracovať efektívnejšie: zlepšuje peristaltiku, uľahčuje odstraňovanie usadenín, ako aj vstrebávanie cenných látok obsiahnutých v potrave. Treba pripomenúť, že vláknina je spojencom všetkých, ktorí majú problémy s tráviacim systémom (pretože normalizuje jeho činnosť), ako aj ľudí, ktorí plánujú zhodiť niekoľko nadbytočných kilogramov.
Kaki obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú zbaviť sa voľných radikálov. Medzi prospešné látky patria polyfenoly (najmä epigalokatechín galát), karetonoidy a vitamín C. Práve tie pomáhajú zbaviť sa toxínov, čím odľahčujú pečeň. Antioxidanty majú dôležitejšie funkcie. Môžu chrániť pred civilizačnými chorobami, spomaľovať starnutie buniek a spolu s vitamínmi a minerálmi (vápnik, draslík, horčík) normalizovať hladinu cholesterolu alebo podporovať nervové spojenia.
Kaki sa však neodporúča všetkým. Opatrní by mali byť ľudia s cukrovkou (obsahuje veľa cukru) a alergici. Aj ľudia s citlivým tráviacim systémom by mali kaki zavádzať do svojho jedálnička opatrne.
Ako sa má ovocie kaki jesť?
Konzumácia kaki by nemala byť problémom. Môže sa jesť surové, pridávať do ovocných šalátov alebo sa z neho môže pripraviť konzerva. V prospech prvého spôsobu hovorí skutočnosť, že dužina je veľmi sladká a neobsahuje semená. Existujú dva názory na spôsob konzumácie kaki.
Kaki je ideálne ako občerstvenie, ako základ pre zaváraniny alebo ako prísada do ovocných šalátov.
Foto: shutterstock/AnaMarques
Ako olúpať ovocie kaki? Jednoducho odstráňte listy (stopku), rozrežte ho celé na štvrtiny a nožom odstráňte šupku. Pred konzumáciou je dobré odstrániť jadro, pretože podobne ako paradajka je lepkavé. Musíte kaki olúpať? Odborníci na výživu odporúčajú, aby sa kaki konzumovalo surové. Keď je správne zrelé, rozplýva sa v ústach a zachováva si všetky cenné zložky a živiny v dužine. Nezabudnite kaki umyť pod tečúcou vodou. Ďalším krokom je utrieť ho do sucha a začať lúpať šupku.
Niektorí ľudia odporúčajú jesť ovocie kaki rovnakým spôsobom ako kivi: po rozkrojení na polovicu sa dužina môže naberať lyžičkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Nesprávne k nim pristupujeme opatrne. Toto ovocie chráni oči a znižuje hladinu cholesterolu
Už jedna porcia eliminuje toxíny. Výživnú zmes pripravíte behom chvíľky
The post Zdroj antioxidantov a vitamínov pre krásu. V dužine nájdete cenné zložky appeared first on Vášeň v tebe.