Skip to content
Menu
Menu

Tadej Pogačar v nedeľu napodobní kúsok Marca Pantaniho z roku 1998, ovládne Tour de France i Giro d´Italia v rovnakom roku

Prečítať článok

21.7.2024 (SITA.sk) – Slovinec Tadej Pogačar triumfoval v sobotňajšej 21. etape cyklistických pretekov Tour de France a upevnil si post lídra celkovej klasifikácie. Dvadsaťpäťročný pretekár tímu SAE Emirates ovládol predposlednú etapu 111. ročníka, ktorá merala 132,8 km a viedla z Nice na vrch Col de la Couillole, pred rivalom z Dánska Jonasom Vingegaardom (Visma Lease a Bike) a Ekvádorčanom Richardom Carapazom (EF Education – Easy Post).

Pogačar má v celkovej klasifikácii pred Vingegaardom už viac ako päťminútový náskok. V nedeľu ho o tretí triumf na TdF v kariére môže pripraviť už iba zázrak.

Už piate etapové víťazstvo

Pre slovinskú cyklistickú hviezdu to bolo už piate etapové víťazstvo v aktuálnom ročníku na „Starej dáme“. Všetkých päť triumfov si pripísal na konto v horských etapách. Jediný muž v histórii, ktorý vyhral päť horských etáp na jednej Tour, bol Gino Bartali v roku 1948.

Ak Pogačar zvládne aj záverečnú časovkou bez fatálneho pádu, stane sa prvým pretekárom od roku 1998, ktorý v jednej a tej istej sezóne zvíťazil na Tour de France a zároveň na Giro d´Italia. Pred 26 rokmi sa to podarilo už nebohému Marcovi Pantanimu z Talianska.

„Ak by ste mi pred Tour povedali, že vyhrám päť etáp, neveril by som vám,“ poznamenal rodák z mesta Klanec, ktorý aj napriek víťazstvu nebol s priebehom 20. etapy úplne spokojný.

Priorita bude dôjsť bezpečne do cieľa

„Samozrejme, že nie som nespokojný, vyhral som etapu. Rozhodne to však nešlo podľa plánu. Prekvapilo ma, ako sa to roztrhalo už v úvodnom kopci na Col de Braus. Chceli sme to mať jednoduchšie. Quickstep však zaútočil na Vingegaarda, prípadne chcel triumf v etape a to mi hralo do kariet,“ zhodnotil Slovinec a ešte dodal: V záverečnej etape sa nebudem brzdiť, ale je to trochu nebezpečná časovka, takže priorita bude dôjsť bezpečne do cieľa.

V nedeľu sa tohtoročná Tour uzavrie časovkou s dĺžkou 33,7 km v kopcovitom prostredí. Pôjde sa z Monaka do Nice a prvýkrát v histórii od vzniku podujatia v roku 1903 sa tak nebude finišovať v Paríži. Zmena cieľového miesta sa udiala v súvislosti s finalizáciou príprav Paríža na Hry XXXIII. olympiády, ktoré sa pri Seine začnú už 26. júla.

Viac k témam: Tour de France 2024
Zdroj: SITA.sk – Tadej Pogačar v nedeľu napodobní kúsok Marca Pantaniho z roku 1998, ovládne Tour de France i Giro d´Italia v rovnakom roku © SITA Všetky práva vyhradené.