Skip to content
Menu
Menu

Národné športové centrum opäť vyzve Slovensko na jeseň plnú pohybových aktivít

Do Európskeho týždňa športu sa dá už teraz zaregistrovať!

Podpora športu a pohybových aktivít stála pred šiestimi rokmi za vznikom Európskeho týždňa športu, tento rok sa bude konať od 23. do 30. septembra 2020. Do podujatia sa zapojí 42 krajín Európy vrátane Slovenska, kde projekt má už tradične pod palcom Národné športové centrum.

V šiestom ročníku medzinárodnej iniciatívy Európska komisia spája známy slogan #BeActive predovšetkým s fyzickým a duševným zdravím aj pod vplyvom následkov pandémie korona vírusu. Chce povzbudiť nás všetkých, aby sme sa lepšie starali o svoj pohyb a o pohyb svojich blízkych. „Obdobie, ktoré sme prežili bolo pre všetkých náročné, aj pre nás športovcov. Ja sa veľmi teším, že sa pomaly vraciame do normálu, že na obzore v septembri máme súťaže. A mám radosť, že opäť môžem podporiť Európsky týždeň športu, ktorý spája deti aj dospelých a môže byť motiváciou k pravidelnému cvičeniu,“ zdôraznil Tomi Kid Kovács, profesionálny boxer, tréner a ambasádor Európskeho týždňa športu.

Hoci Európu a aj väčšinu sveta odstrihla od bežných outdoorových aktivít práve pandémia korona vírusu, dôraz na športové aktivity neutíchol, naopak, športovanie sa začalo vnímať po novom a intenzívnejšie. Ľudia ukázali enormnú nápaditosť v rozvíjaní fitnes a pohybových aktivít v nových podmienkach a okolností. Ich úsilie sa stalo pre mnohých obrovskou motiváciou a inšpiráciou. Napríklad cvičenie v domácom prostredí sa stalo hitom. Inštruktori online poskytovali tréningy pre milióny divákov. Samotná Európska komisia sa zapojila kampaňou #BeActiveAtHome, v ktorej podporovala domáce cvičenia. ,,Ľudia si dokázali urobiť viac času na seba a je ideálne, ak tento čas využijú aktívne, na šport, či už samostatne, alebo s rodinou, rekreačne. Pretože organizmu neprospeje len samotná fyzická kondícia, pri športe sa môžete odreagovať, myseľ si oddýchne,“ hovorí vodná slalomárka Jana Dukátová, ambasádorka Európskeho týždňa športu.

Európsky týždeň športu však nabáda ľudí k aktívnemu pohybu nielen počas stanoveného týždňa, ale počas celého roka. Zapojiť doň sa môžu deti, mladší či starší ľudia, profesionáli, úplní amatéri, svoje miesto majú aj podujatia pre zdravotne znevýhodnených. ,,Je potrebné propagovať pohybovú aktivitu a to, že je neoddeliteľnou súčasťou zdravého životného štýlu. Počet ľudí s civilizačnými ochoreniami, ktoré sú aj dôsledkom nedostatočného pohybu, pribúda. Stále je množstvo tých, ktorí sa nehýbu vôbec, alebo len veľmi málo,“ dodáva Peter Lopata, vedúci oddelenia diagnostiky Národného športového centra.

Už teraz je možné do Európskeho týždňa športu zaregistrovať rôzne športové podujatia, ktoré budú organizované na školách, pracoviskách, ihriskách, parkoch, v športových kluboch a fitnes centrách. Aj v tomto roku program spestria podujatia plné športu pre verejnosť – #BeActive (26. – 27. septembra 2020), ktoré pripravia pravdepodobne v bratislavskom Ružinove.

Vlani bolo na Slovensku počas samotného Európskeho týždňa športu registrovaných 747 akcií, čo je výrazne viac ako v uplynulých ročníkoch. Celkovo bolo na podporu tejto udalosti v období od 1. septembra do 15. októbra 2019 na Slovensku zaregistrovaných 1100 akcií, na ktorých sa aktívne zúčastnilo vyše 200 000 detí a dospelých.

Informácie o Európskom týždni športu, rovnako ako aj registrácia športových podujatí, sú prístupné na internetovej stránke www.tyzdensportu.sk. Aktuálne informácie ponúknu aj sociálne siete Facebook a Instagram – profil Národné športové centrum.

 

Kontakt  – Národné športové centrum:
Ing. Jana Škripková;
projektová manažérka,
tel. č.: 02/32223613; skripkova@sportcenter.sk