Skip to content
Menu
Menu

A je to tu, začína lockdown

Prečítať článok

(ako) – Epidemiologická situácia na Slovensku je podľa ministra Krajčího zlá a bude sa zhoršovať. „To je neodvrátiteľná prognóza,“ povedal minister na tlačovej besede, ktorú odvysielala TA3 a štatistiky jeho slová bohužiaľ potvrdzujú. Pribudli tisícky prípadov a desiatky obetí. Aké budú tohtoročné Vianoce? Na prípravu ostáva len pár dní.

Od 11.12, teda od tejto soboty, budú musieť zatvoriť všetky terasy reštaurácií, pričom však jedlo so sebou bude naďalej povolené.

Od 14.12 sa sprísnia podmienky prevádzky hotelov, vlekov a lanoviek, pričom spomínané prevádzky budú vyžadovať test nie starší ako 72 hodín.

Lockdown má platiť od 21. decembra, a potrvá minimálne 3 týždne.

„Ak budeme mať pod kontrolou situáciu v nemocniciach, postupne podľa incidencie v danom okrese, ich budeme otvárať,“ povedal premiér Igor hovorí Matovič. Podľa neho cieľom je otváranie okresov postupne a nie všetky naraz.

Hlavný hygienik Ján Mikas.

Počas lockdownu nebude na Slovensku obmedzená mobilita medzi okresmi. Kostoly ostanú počas lockdownu otvorené, pričom budú pre nich platiť pravidlá ako doteraz. Hlavný hygienik Ján Mikas povedal, že ešte pred Vianocami budú rokovať s cirkvami, aby dodržiavali povolené limity počas omší.

Samosprávy budú mať možnosť zorganizovať si vo vlastnej réžií plošné testovanie, ktorého cieľom je rýchlejšie sa dostať z lockdownu. Samosprávam štát dodá, testy aj peniaze na vykonanie testovania.

Pravidlá pre lyžiarske strediská

Od 14. decembra na Slovensku začnú platiť ďalšie opatrenia a to sprísnia podmienky prevádzky hotelov, vlekov a lanoviek. Tieto prevádzky budú vyžadovať test, ktorý nebude starší ako 72 hodín. „V spoločných priestoroch nebude možné konzumovať nápoje či jedlo,“ povedal hlavný hygienik Mikas. Hlavný hygienik dodal, že v spomínaných prevádzkach, vlekoch a lanoviek bude povinné nosiť rúško. V strediskách nebudú otvorené ani bufety, avšak z okienka predávať môžu. „Lyžiari na zjazdovkách budú musieť mať rúška, dodržiavať rozostupy a minimalizovať styk s ľuďmi,“ dodal Ján Mikas.

Školy sa pravdepodobne otvoria až v januári 2021.

Foto: TA3