Skip to content
Menu
Menu

Anticenu Brutus získal aj cyklomost vo Veľkom Šariši

Prečítať článok

(ako) – Anonymná odborná porota architektov aj tento rok udelila anticeny Brutus v treťom ročníku súťaže CE.ZA.AR za najlepšiu architektúru. Nominovaných bolo celkovo 45 diel označených podpriemernou kvalitou, z ktorých porota vybrala päť nominácií a z nich jedného absolútneho víťaza.

V Prešovskom kraji sa do finálne dostal cyklomost vo Veľkom Šariši a rovnako aj veža na Štrbskom Plese. Tá získala najvyššie označenie – Brutus roka. Anticena Brutus, podľa organizátorov súťaže, parazituje na cene za architektúru CE.ZA.AR, ktorú vyhlasuje Slovenská komora architektov.

Súťaž CE.ZA.AR prináša už 18 rokov do povedomia najlepšie architektonické diela, anticena Brutus ponúka pravý opak.

„Poslaním anticeny BRUTUS je zvýšiť informovanosť verejnosti o práci architektov a architektiek, urbanistov a urbanistiek v spoločnosti. Cieľom anticeny je ukázať na architektúru a jej autorov a spolutvorcov, ktorých výsledná práca demonštruje kombináciu antitalentu a absencie vízie, čím prispievajú k spoločenskému či ekologickému úpadku,“ informuje hovorkyňa anticeny Brutus Zuzana Duchová.

„Zmyslom konštruktívnej kritiky nemá byť kritika samotná, ale humorom odľahčené hľadanie riešení v diskusii. BRUTUS sa preto neznižuje na vynášanie súdov nad individuálnymi dilemami estetiky, ale hľadá poučenie z krízy,“ informujú pri vyhlasovaní organizátori.

Poukázaním a kritikou nekvality má tak byť dobrým základom pre rozvoj kvality.

V roku 2018 boli na anticenu nominované Košice za nahradenie dlaždíc v centre mesta asfaltom, minulý rok sa preslávili v tejto súťaži staničné kone v Prešove.

 

Foto: sverovychod.sk