Skip to content
Menu
Menu

Dobrovoľní hasiči po búrke ratovali cesty aj studne

Prečítať článok

(ako) – Prešovskí dobrovoľní hasiči po silnej prietrži mračien z piatka na sobotu pomáhali v dvoch častiach mesta pri odstraňovaní následkov nočnej búrky. Na ulici Za Kalváriou vyčistili 5 studní a v lokalite Surdok zatopenú cestu. Meteorológovia však varujú pred ďalšími búrkami.

Intenzívna búrka, ktorá sa strhla krátko pred polnocou z piatka na sobotu spôsobila škody v rôznych častiach mesta. Dažďová voda nestíhala odtekať a na cestách sa tvorili doslova potoky. Do terénu vyrazili aj členovia Dobrovoľného hasičského zboru mesta Prešov.

Hustý dážď  s krúpami spôsobil, že voda, ktorá stekala z kopcov v lokalite Pod Kalváriou naplavila na ulice a do niektorých záhrad nánosy bahna v dôsledku čoho dažďová voda zostávala na chodníkoch a cestách. Búrka bola natoľko intenzívna, že na miesto prišli pomáhať pri odstraňovaní bahna aj dobrovoľní hasiči mesta Prešov. Na spoluprácu ich vyzvalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove.

Za Kalváriou sa problém opakuje

Dobrovoľní hasiči dorazili na ulicu Pod Kalváriou približne o pol druhej ráno. Ich úlohou bolo nájsť kanál, ktorý pod vrstvou dažďovej vody a blata nebolo vidieť. Po chvíli sa im to podarilo a kanalizáciu vyčistili od nánosov bahna. Následne voda začala rýchlejšie odtekať a zmiernila sa aj intenzita dažďa. „Mali sme problém nájsť kanál, pretože na celej ulici bolo množstvo naplaveného bahna, pričom naďalej intenzívne pršalo. Po vyčistení kanála sa situácia zlepšila a dážď nakoniec ustal,“ uviedol Branislav Obal, veliteľ DHZ mesta Prešov. Dobrovoľní hasiči sa potom presunuli na ulicu Za Kalváriou kde odstránili z cesty naplavené kamene, aby bol cez ulicu plynulý prejazd. Zásah ukončili približne o tretej ráno.

Faktom však je, že v tejto lokalite sa problém opakuje pri každej búrke a obyvatelia už majú strach aj z prehánok menšej intenzity. Neraz sa stalo, že voda a bahno sa z tejto ulice splavila až na Nábrežnú komunikáciu a k zimnému štadiónu. Pomôcť by mala obnova dažďovej kanalizácie pozdĺž celej ulice a tú by malo zafinancovať mesto. V rámci dohody medzi mestom a investorom stavby diaľnice D1, by mala Národná diaľničná spoločnosť potom urobiť nový asfaltový kryt na ulici za Kalváriou. Dohoda existuje už 6 rokov, ale úrad  ešte nezabezpečil rekonštrukciu kanalizácie. Pritom, je už málo času. Cesta súvisí s napojením k diaľničného tunelu Prešov a ten by sa mal kolaudovať už na budúci rok. Zdá sa, že tunel bude hotový skôr, ako oprava cesty.

Foto: DHZ Prešov, Jozef Ferenc