Skip to content
Menu
Menu

Dopady koronakrízy / Vodičom MHD sa za službu verejnosti odmenili tak, že im znížili prémie

Prečítať článok

Počas núdzového stavu pracovali v prvej línii, tak ako zdravotníci, predavačky, hasiči či policajti, aby mohli poskytnúť službu verejnosti aj keď v obmedzenom režime. Na rozdiel od tých, ktorí mohli pracovať z domu, oni riskovali nákazu. Mestská firma ich za to odmenila. Nielenže im nikto ani nepoďakoval, ale znížili im aj prémie.

Viacerí zamestnanci Dopravného podniku mesta Prešov, a. s. to považujú za krivdu. Keďže sú mestskou spoločnosťou, porovnávajú sa s úradníkmi. Počas núdzového stavu úrad vlastne nefungoval. Podateľňa bola otvorená len tri hodiny denne, stránkové hodiny sa zrušili, úradníčky boli doma, ale oni boli v teréne vozili Prešovčanov. Mechanici opravovali prestarnutý vozový park. V ich podniku sa život nemohol zastaviť. Aprílová výplata im priniesla nemilé prekvapenie. Vedenie dopravného podniku im znížilo prémie o 30%.

Rozhodli podľa prémiového poriadku z roku 2017

Riaditeľ dopravného podniku Martin Jaš sa pritom odvoláva na prémiový poriadok z roku 2017, kedy bolo rozhodnuté o krátení výkonnostných prémií za hospodársky výsledok. Na ten sa viaže 50 percent výšky výkonnostných prémií a ďalších 50% sa viaže na výkon práce. Na základe toho riaditeľ 5. júna 2020 rozhodol, že dopravný podnik prizná zamestnancom v aprílovej výplate 70 % prémií. „V prípade, že výpadok v tržbách bude kompenzovaný príspevkom od štátu, výkonnostné prémie budú doplatené,“ uvádza  v ozname pre zamestnancov riaditeľ a predseda predstavenstva Martin Jaš.

Anna Košuthová
Foto: imhd.sk