Skip to content
Menu
Menu

Kto chce, aby bol na Sekčove prales?

Prešovská radnica vybrala v meste tri lokality, kde sa bude menej kosiť, aby chránili hmyz, motýle a včely. Zhodou okolností práve na Sekčove. V mestskom parku, nad kostolom Krista Kráľa a nad ZŠ Šrobárova. Označili ich tabuľami. Nie všetkým Sekčovčanom sa však tento nápad pozdáva.

Na včerajšom pokračujúcom mestskom zastupiteľsve poslanec Martin Lukáč interpeloval primátorku a dôrazne žiadal o prehodnotenie tohto rozhodnutia. Sám je silný alergik na pele, ale zdôraznil, že ľudí s alergiami je veľa a práve do parku na Sekčove chodieva veľa rodín s deťmi, ktoré trpia alergiami. Vo všetkých spomínaných lokalitách sa pohybuje veľa ľudí. „Nechápem, kto takto nezodpovedne rozhodol. Nebol ten park potom zbytočná investícia, keď to teraz necháme zarásť? Je tam veľká koncentrácia ľudí a my teraz ideme z toho vytvoriť prales. Dobrá práca. Mesto chce dosiahnuť vyššiu ochranu biodiverzity, poskytne ochranu hmyzu a motýľom, ale podľa mňa aj kliešťom a komárom. Ešte toto nám na Sekčove okrem tranzitu a množstva herní chýbalo,“ povedal Lukáč. Pýtal sa, ako dlho sa plánujú tieto lokality nekosiť a žiadal, aby sa pokosili ešte v júni. Navrhol, aby sa hľadali vhodnejšie lokality na takéto enviropokusy.

Trend na Slovensku

Primátorka Andrea Turčanová na interpeláciu poslanca reagovala hneď. Pripomenula, že vytváranie takých lokalít je v súčasnosti trendom v každom meste na Slovensku, lebo úbytok včiel a hmyzu je alarmujúci. Poznamenala tiež, že napríklad motýle potrebujú aspoň 40 cm vysokú trávu, aby sa vyvinuli. „Samozrejme, je tu otázka vhodnosti lokalít, ale toto riešili odborníci na úrade. To, čo som požadovala ja bolo, aby okolie chodníkov pre peších bolo vykosené do dvoch metrov z každej strany, práve kvôli alergikom a kliešťom. Bol prísľub, že to tak urobia,“ reagovala primátorka. Dodala, že kosiť sa budú aj tieto plochy, ale maximálne raz alebo dvakrát ročne, aby sa nemnožili invázne rastliny.

Anna Košuthová
Foto: ako