Skip to content
Menu
Menu

Neformálne s Ivanom Štefancom / časť 1

Prečítať článok

Čo vás priviedlo do Prešova?

Do Prešova som prišiel na základe pozvania Združenia kresťanských seniorov v Prešove, ktorí sa zúčastnili môjho projektu „Recepty starých mám“. Rozhodol som sa oživiť tradície, ktoré sú na Slovensku veľmi bohaté. Myslím tým tradičné recepty, ktoré chcem spropagovať aj v rámci Európy. Toto leto zbieram recepty našich starých mám po rôznych kútoch Slovenska a do konca roka ich chcem zosumarizovať v samostatnej publikácii, ktorá vyjde v slovenskej a aj anglickej verzii. A tým, že bude propagovaná na pôde Európskeho parlamentu, cieľom je zviditeľniť naše tradície a aj Slovensko v rámci Európskej únie.

Ochutnali sme tu napr. džatky, ktoré som do dnešného dňa nepoznal. Registrujem, že po celom Slovensku sú tradičné recepty založené na zemiakoch, kyslej kapuste, slaninke a v každom kúte Slovenska to robia ináč. A o to je to príjemnejšie zistenie, aká je tvorivosť našich ľudí.

Aká je vaša „srdcovka“ v rámci Europarlamentu?

V rámci Europarlamentu sa venujem podpore malého a stredného podnikania aj z pozície prezidenta SME Europe. Je to organizácia, ktorá je určená pre podporu uvedeného segmentu v rámci EÚ. Chceme rozvíjať malé podnikanie, ktoré tvorí najviac pracovných miest. Často na to zabúdame, ale na Slovensku, ako aj v celej únii drvivú väčšinu pracovných miest tvoria malí podnikatelia. Preto sa im snažíme vytvárať čo najlepšie podmienky a vieme, že najmä v oblasti turistického ruchu bolo malé podnikanie  zasiahnuté krízou. Rozvinul som osobitný projekt s názvom „Dovolenkuj doma“, aby som povzbudil Slovenky a Slovákov cestovať po Slovensku a spoznávať nové kúty našej vlasti. V neposlednej rade, aby som pomohol prevádzkam, malým podnikateľom v cestovnom ruchu, ktorí častokrát boli v ťažkej situácii a veľakrát im hrozil bankrot.

Tá akcia funguje ešte stále do konca augusta. Motivujem ľudí, aby mi posielali zábery zo svojich rodinných výletov. Každému, kto sa zúčastní uvedenej akcie, venujem malý darček. Nakoniec som sa rozhodol venovať osobitné ceny, kde prvou cenou je rodinný víkendový pobyt na Slovensku, knihy a pozvanie na obed s europoslancom.

Momentálne je témou číslo jedna koronakríza, ako ju vnímate vy?

Tá situácia nie je vôbec jednoduchá. Covid 19 znamenal najväčšiu ekonomickú krízu po druhej svetovej vojne v Európe. Tým, že sa de facto zastavila na tri mesiace ekonomika , tak sme to všetci cítili. Zmenilo sa naše fungovanie, všetci sa viac posunuli do online priestoru. Na Slovensku to pocítil nielen cestovný ruch, automobilky, poľnohospodári, proste život sa takmer zastavil a pomaly sa dostáva do normálu. Túto nie jednoduchú situáciu sme snažili riešiť aj v rámci EÚ, čo boli dlhé jednania, ktoré nakoniec viedli k nástroju Fondu obnovy, ktorý bude v objeme 750 miliárd eur. Je to doteraz nevídaná suma. Znamená to približne šesťkrát väčšiu sumu ako Marshalov plán, ktorý postavil na nohy západnú Európu po II. svetovej vojne. Chceme, aby táto veľká finančná injekcia pomohla sanovať škody, ktoré spôsobila koronakríza a najmä pomohla naštartovať ekonomickú obnovu Európy. Slovensko bude pri prerozdelení na tom veľmi dobre. O to bude väčšia výzva použiť tieto peniaze rozumne, aby sme ich použili na obnovu ekonomiky, na správnu infraštruktúru, digitalizáciu, na zlepšenie nášho školstva. Je na slovenskej exekutíve, aby pripravila plán obnovy pre krajinu do októbra a následne zaslať na Európsku komisiu, kde bude schvaľované, na čo budú peniaze použité.

Budúcnosť Európskej únie?

Budúcnosť EÚ  vnímam pozitívne , pretože pre SR je to priestor pre život. Slovensko je už 16 rokov plnoprávnym členom EÚ a viac ako 90 % nášho domáceho produktu je tvorené exportom. Sme krajina, ktorá drvivú väčšinu toho, čo vyprodukuje vo výrobkoch a službách, umiestňuje na európsky trh. O to je dôležitejšie, aby sme sa starali, aby tento trh fungoval. Preto je pre nás európska dohoda, ktorá bola urobená pri fonde obnovy veľmi dôležitá, nielen z hľadiska peňazí, ale aj z toho hľadiska, že spoločný európsky trh bude fungovať. Lebo európska spolupráca bola veľmi ohrozená krízou a mnohé krajiny, ktoré boli ťažšie postihnuté než SR,napríklad Taliansko, Španielsko, volali po špeciálnych projektoch, po tzv. spoločných dlhopisoch, ktoré by znamenali spoločné zadlžovanie a zdieľanie dlhov. To sme odmietali a našťastie sa túto filozofiu podarilo zmeniť. Bude platiť to, čo doteraz a každý bude zodpovedný za svoje dlhy.

Európska spolupráca je pre nás kľúčová. Podarilo sa de facto zachovať EÚ a spoločný trh a verím, že do budúcna sa bude dariť rozvíjať túto európsku spoluprácu ako priestor pre naše fungovanie.

Treba tiež povedať, že EÚ nie je statický projekt. Stále sa vyvíja, je iná keď sme do nej vstupovali, bude iná o niekoľko rokov. Je aj na nás, aby sme dokázali daný projekt ovplyvniť.

Som rád, že Slovensko je aktívnym členom EÚ.

Blíži sa snem KDH, voľba nového predsedu, ako vnímate momentálnu situáciu v hnutí?

KDH, treba povedať otvorene, nie je v jednoduchej situácii, lebo dvakrát sa nedostalo do NR SR, no na druhej strane sme silní v regiónoch aj na európskej úrovni. Preto prichádza k určitej personálnej obnove. Máme jedného kandidáta na predsedu, je ním prešovský župan Milan Majerský, súčasný podpredseda KDH. Očakávam, že bude zvolený s novým vedením, ktoré prevezme zodpovednosť na ďalšie obdobie. Myslím si, že je to aj určitá symbolika, lebo KDH je tradične najsilnejšie v Prešovskom kraji. To, že Prešovský kraj preberá zodpovednosť za celé Slovensko je nielen symbolické, ale je aj prejavom zodpovednosti za KDH do budúcna.

Patrik Tomič