Skip to content
Menu
Menu

Od apríla 2021 začne Sociálna poisťovňa priznávať dlhodobé ošetrovné

(pv) – Sociálna poisťovňa začne od apríla budúceho roka priznávať a vyplácať nový druh nemocenskej dávky – tzv. dlhodobé ošetrovné. Získať ho budú môcť nemocensky poistené osoby, ktoré ošetrujú v domácom prostredí blízku osobu pre potrebu poskytovania domácej alebo paliatívnej starostlivosti a splnia aj ostatné zákonné podmienky na priznanie a výplatu dávky. 

Takíto poistenci budú mať nárok na ošetrovné vo výške 55 percent z hrubej mzdy zamestnanca, resp. vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby až počas 90 dní. Pri starostlivosti o blízkeho príbuzného sa môže vystriedať viac poistencov (spravidla po 30 dňoch) – dávka sa v takom prípade vyplatí v úhrne všetkým najviac za 90 dní.

Dávka dlhodobé ošetrovné je určená poistencom, ktorí sa budú starať o chorého blízkeho príbuzného po ukončení jeho minimálne 5-dňovej hospitalizácie alebo blízkeho príbuzného, ktorý je umierajúcim paliatívnym pacientom, resp. pacientom v terminálnom štádiu ochorenia. Potrebu osobnej starostlivosti bude potvrdzovať príslušný lekár. Nový druh nemocenskej dávky tak má poistencovi, ktorý sa stará o blízkeho príbuzného, pokryť stratu príjmu počas tejto starostlivosti. Za blízkeho príbuzného sa budú považovať príbuzní v priamom rade (napr. rodičia a deti, starí rodičia a vnúčatá), súrodenci, manželia a rodičia manželov.

Predĺženie bežnej OČR z 10 na 14 dní

Nová legislatívna úprava zákona o sociálnom poistení zároveň predĺži aj poskytovanie „bežného“ ošetrovného (OČR). Táto dávka sa v súčasnosti vypláca najdlhšie 10 dní, od 1. apríla 2021 sa jej poskytovanie predĺži na najviac 14 dní.

Ilustračné foto: tasr