Skip to content
Menu
Menu

Centrum podpory Prešov pre Ukrajincov pripravuje mikulášske prekvapenie

Prečítať článok

(pv) – Centrum podpory Prešov na Svätoplukovej 11 v Prešove, ktoré spravuje Arcidiecézna charita Košice, pripravuje pre odídencov z Ukrajiny mikulášske pohostenie. V pondelok 19. decembra sa od 15:00 hodiny uskutoční stretnutie jednotlivcov i rodín v priestoroch Café Relevant na Svätoplukovej ulici. Pre deti i dospelých pripravili mikulášske prekvapenie.

„Súčasťou programu budú ukrajinské i slovenské vianočné jedlá a nápoje, koledy a nálada, ktorou chceme ukrajinským priateľom vytvoriť kúsok Vianoc,“ približuje Silvia Hrabčáková za Arcidiecéznu charitu Košice.

Poskytované služby v Centrách podpory Arcidiecéznej charity Košice vychádzajú z potreby odídencov, ale aj možností, ktoré charita má. „Centrá sú primárne zamerané na integračné aktivity pre deti, dospelých aj seniorov. Obľúbené sú skupinové podporné terapie, individuálna psychosociálna pomoc, kreatívne a športové workshopy. Prirodzene najväčší záujem je o humanitárnu pomoc v podobe potravinovej podpory, hygienických potrieb a oblečenia,“ približuje Hrabčáková a dodáva, že obohatením tohto prešovského centra je aj kuchyňa.

„Každý pracovný deň v čase obeda vydáme približne 80 porcií teplej zahustenej polievky pre ukrajinských odídencov. Ide prevažne o ľudí, ktorí nemajú možnosť zabezpečiť si teplú stravu,“ informuje Hrabčáková. V prešovskom Centre podpory majú evidovaných viac ako 550 príjemcov pomoci.

Centrum podpory Prešov na Svätoplukovej ulici je jedným zo zariadení Arcidiecéznej charity Košice, ktoré vznikli v dôsledku vojnového konfliktu na Ukrajine a potreby napomôcť pri integrácii odídencov. Pracovný tím tvorený z ukrajinských aj slovenských sociálnych pracovníkov, psychológov a humanitárnych pracovníkov poskytuje v centrách služby už 8 mesiacov. „Za celé obdobie sme v charitných centrách podpory pomohli opakovane viac ako 2 000 Ukrajincom, ktorí našli dočasnú pomoc v mestách, kde pôsobíme. Spoločne sme vykonali až 20 500 intervencií,“ uzatvára Silvia Hrabčáková.

Foto: Centrum podpory Prešov