Skip to content
Menu
Menu

Cykloželeznička je slávnostne otvorená, vyberte sa po nej z Prešova až na Sigord

Mesto Prešov slávnostne otvorilo Cykloželezničku Prešov – Zlatá Baňa 1. etapa. Vyše 6 kilometrov dlhý úsek už môžu cyklisti aktívne využívať a vychutnávať si nádherný výhľad z bicykla.

V rokoch 2018 až 2020 sa mestu Prešov podarilo zrealizovať výstavbu I. etapy dlhoočakávanej Cykloželezničky z Prešova až do rekreačnej oblasti Sigord. Vybudovaný úsek cyklistickej  komunikácie s asfaltovým povrchom vhodným pre cyklistov i korčuliarov je dlhý 6,5 km. Cykloželeznička má šírku 3 metre (šírka jedného jazdného pruhu je 1,5 m) a je obojsmerná (t. j. 2 jazdné pruhy).

Cykloželeznička kopíruje trasu bývalej lesnej, neskôr tzv. Pionierskej železnice a prepojila mesto Prešov s blízkou rekreačnou oblasťou Sigord. V Prešove táto cyklocesta začína v mestskej časti Solivar (pri výjazde v smere na Dulovu Ves, oproti Družstvu AGROPLUS Prešov) a cyklistov nasmeruje cez Dulovu Ves a Kokošovce k rekreačnej oblasti Sigord. Cyklistom sa tak otvára pohodlné a hlavne bezpečné cestovanie za objavovaním Slanských vrchov, s nádhernými výhľadmi na náš kraj.

„Cykloželeznička Prešov – Zlatá Baňa otvára Prešovčanom i obyvateľom okolitých obcí možnosti bezpečného cestovania do práce na dvoch kolesách, ale aj objavovania krás Slanských vrchov, keďže sa dostanú až k rekreačnej oblasti Sigord,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová počas slávnostného otvorenia Cykloželezničky.

Slávnostné otvorenie cyklochodníka sprevádzal pestrý program pre celú rodinu. Na štyroch stanovištiach sa deti od známych osobností z histórie dozvedeli veľa zaujímavostí o lokalite, ktorou prechádza nová Cykloželeznička a na každom stanovišti zbierali pečiatky, za ktoré dostali malú pozornosť. V rámci kultúrneho programu vystúpila speváčka Katka Koščová a hudobné zoskupenie Cyklišťanka.

„Som rada, že na Cykloželezničke bude živo, keďže táto oblasť je obľúbeným miestom Prešovčanov, ale tiež preto, že občania okolitých obcí sa dostanú bezpečne do práce aj za oddychom,“ uviedla Apolónia Sejková zo Sigordskej spoločnosti.

Súčasťou Cykloželezničky sú aj odstavné plochy na bicykle so stojanmi na ich uloženie, lavičky s odpadkovými košmi a lemujú ju informačné tabule.

Stavbu realizovala spoločnosť Swietelsky Slovakia, spol. s.r.o. Celkové náklady na výstavbu predstavovali 1 748 673,81 eur s DPH, z toho výška nenávratného finančného príspevku z eurofondov bola v objeme 1 163 840,48 eur.

Projekt Cykloželeznička je inšpirovaný európskym typom projektov „From-rails-to-trails“, zmenou bývalých železničiek – lesných, úzkokoľajných či obslužných na cyklistické cestičky alebo cykloturistické trasy.

Zdroj: presov.sk