Skip to content
Menu
Menu

Deň vojnových veteránov patril v Prešove spomienke na padlých vojakov

Prečítať článok

11. november je Dňom vojnových veteránov. Na prešovskom cintoríne sa dnes pri tejto príležitosti uskutočnil pietny akt so spomienkou na tých, ktorí padli v boji.

Účastníci pietneho aktu položili na hroby červené maky, ktoré sú symbolom tohto dňa.

„Roky plynú ďalej, no história zostane navždy nemenná. Je preto veľmi dôležité pripomínať si fakty z našej minulosti a priblížiť tak mladej generácii ťažké a smutné obdobie vojen, počas ktorých položilo život za našu vlasť množstvo vojakov. Dovoľte mi dnes na tomto mieste vysloviť obrovskú vďaku a úctu všetkým tým, ktorí padli v boji, aby sme dnes mohli žiť v dobe mieru a slobody, “ vyslovil viceprimátor Vladimír Feľbaba vo svojom príhovore k účastníkom pietnej spomienky.

V Prešove na Hlavnom cintoríne vyjadrili úctu zosnulým vojakom príslušníci 2. mechanizovanej brigády v Prešove, zástupcovia samosprávy, štátnych i mimovládnych inštitúcií aj zástupcovia záchranných zložiek.

Pietnym aktom vzdali hold hrdinstvu tých, ktorí padli na bojiskách svetových vojen za slobodu a mier alebo zomreli pri plnení si svojich služobných povinností. Na prešovskom cintoríne je pochovaných viac ako 1 500 padlých vojakov rakúsko-uhorskej armády z obdobia 1. svetovej vojny a vyše 1 400 padlých nemeckých vojakov z 2. sv. vojny.

Zdroj: presov.sk