Skip to content
Menu
Menu

DSS v Sabinove skončilo karanténu, zatvorené je CSS v Batizovciach

Prečítať článok

Kraj pripravuje sociálne zariadenia na druhé celoplošné testovanie

Ochorenie na nový koronavírus je v niektorých sociálnych zariadeniach na ústupe, inde naberá na sile. Zriaďovateľ Prešovský samosprávny kraj, ktorý sa pripravuje na ďalšie kolo celoplošného testovania, eviduje nákazu v desiatich domovoch sociálnych služieb vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Aktuálne župa hlási skončenie karantény v DSS Sabinove, kde sa situácia zastabilizovala. Po 20-dňovej karanténe, ktorú vyvolali pozitívne výsledky na Covid-19 u 83 prijímateľov sociálnej pomoci a 33 zamestnancov, počty infikovaných podstatne klesli. V zariadení zostáva  v čiastočnej izolácii a červených zónach 44 klientov a 20 zamestnancov.

Viaceré nové prípady ochorenia kraj eviduje v CSS Domov pod Tatrami v Batizovciach. To sa opätovne, ako v prvej vlne pandémie, dostalo do karantény po zistení pozitivity u 45 klientov a 24 zamestnancov. Zariadenie má červený semafor s izoláciou nakazených klientov, ktorých opatruje a ošetruje stály tím pracovníkov. Karanténny stav by mal trvať do 9. novembra.

S infekciou bojujú aj v ZSS Jasoň v Spišskej Starej Vsi, kde po opakovaných antigénových testoch odhalili ochorenie u 11 klientov a 4 zamestnancov. Ojedinelé prípady evidujú v domovoch sociálnych služieb v Spišskom Podhradí, Brezovičke, Starej Ľubovni, v ZSS Aktig Humenné, CSS Vita Vitalis v Prešove, Stropkove a v Legnave.

Krajská samospráva sa momentálne pripravuje na druhé kolo celoplošného testovania v zariadeniach sociálnych služieb. Oproti minulému týždňu okrem distribúcie antigénových testov zabezpečuje župa aj doručenie samotných certifikátov o testovaní pre všetkých verejných i neverejných poskytovateľov sociálnych služieb. Druhé celoplošné testovanie prijímateľov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb sa uskutoční v termíne od piatku 6. novembra do nedele 8. novembra.

Daša Jeleňová
hovorkyňa PSK