Skip to content
Menu
Menu

Je rozhodnuté, mesto kúpi akcie zadĺženej firmy 1. FC Tatran  

(ako) – Prešovskí poslanci včera už po tretí raz rokovali o odkúpení akcií spoločnosti 1. FC Tatran. Na mimoriadnom zasadnutí napokon odhlasovali kúpu 100 kusov akcií od väčšinového akcionára spoločnosti Futbal Tatran za cenu 331 940 eura a rovnako aj 5 kusov akcií od spoločnosti Just, s. r. o., za 16 596 eura. Zároveň schvaľovali zmenu rozpočtu a to najmä preto, aby bolo jasné z akých zdrojov mesto za akcie zaplatí.

Ešte predtým žiadali akcionárov, aby mestu predložili  všetky právne a finančné doklady o stave spoločnosti. Tie boli zverejnené až v pondelok večer pred zasadnutím zastupiteľstva a nie všetci poslanci mali  prehľad o tom, do akej miery je spoločnosť zadĺžená.

„Vyzerá to tak, že väčšina peňazí pôjde na úhradu starých dlhov. Ďalšie peniaze budeme musieť naliať do spoločnosti, aby mal klub na činnosť,“ upozornil poslanec František Oľha.

Richard  Drutarovský v súvislosti s tým, že na zasadnutí bola reč o záchrane mládežníckeho futbalu, vyzval primátorku, aby im povedala, akú má víziu. „ Žiadna samospráva nemá financovať profesionálne kluby, ale pomáhať mládeži a je tu 280 detí. Beriem to ako prechodné obdobie, kým sa zase naštartuje mládežnícky futbal a potom bude našou úlohou nájsť sponzora, ktorý by následne akcie odkúpil. Už 1. augusta sa začne hrať III. liga a ide tu aj o to, aby sa futbal začal hrať,“ reagovala na Drutarovského výzvu primátorka Andrea Turčanová. Dodala, že prvý zápas bude III. liga Východ  hrať  už 31. júla v Ľuboticiach. Mesto rokuje aj o tom, aby sa ďalšie zápasy mohli hrať na ihrisku vo Veľkom Šariši.

Aké budú ročné náklady na klub?

Ako poslancov informoval šéf odboru financií a mestského majetku Radko Lapoš, záväzky spoločnosti Futbal Tatran voči dodávateľom a hráčom sú vo výške 273-tisíc eur. Spoločnosť vykazuje aj pohľadávky vo výške 50-tisíc, ale je otázne či sa ich mestu podarí vymôcť. Celková hodnota majetku je 67-tisíc eur. Potom sú tam ešte platby za nájom ihrísk, pričom zmluvy sú uzavreté do konca septembra a kým mesto od nich odstúpi, nájmy bude musieť zaplatiť.

Na druhej strane, ročné náklady na fungovanie futbalového klubu sú zhruba 360-tisíc eur a to je ďalšia záťaž pre mestský rozpočet.

Zvolili členov predstavenstva aj dozornej rady

Predsedom predstavenstva bude Ľuboš Micheľ, podpredsedom a zároveň trénerom klubu bude Stanislav Šesták a členom Martin Jakubko. V dozornej rade bude Mikuláš Komanický, Radko Lapoš a Lukáš Anderko.

Rudolf Dupkala dal návrh, aby pracovali bez nároku na odmenu a poslanci jeho návrh podporili.

Za uznesenie o odkúpení akcií napokon hlasovalo 18 poslancov, 2 nehlasovali.

 

Z čoho mesto zaplatí za akcie?

Pri zmene rozpočtu, bol návrh, aby sa výborom mestských častí odobrala suma 210-tisíc eur na údržbu komunikácií, čo by bol základ na kúpu akcií. Tento návrh sa však stretol s veľkou kritikou poslancov. Zhodli sa v tom, že to by bolo rozhodnutie proti obyvateľom mesta. „Hľadali sme zdroje, ktoré nie sú zatiaľ zazmluvnené. Keď nie sú opravené cesty tam, kde sú na to peniaze, je to preto, že firmy nestíhajú objednané práce urobiť,“ vysvetlila  primátorka Andrea Turčanová.

František Oľha dal do pléna protinávrh. Navrhol znížiť v rozpočte položku na výkup pozemkov, ktorá sa doteraz aj tak plnila len na 0,21 % vo výške 210-tisíc eur, teda sumu, ktorú chceli vziať VMČ. „Šesť mesiacov meškania s výkupom pozemkov mesto nezaťaží a zachráni sa futbal,“ argumentoval Oľha. Napriek tomu, že jeho návrh sa zdal najschodnejšou cestou, kolegovia ho nepodporili. Za hlasovalo len 6 poslancov, 1 bol proti a 13 sa zdržali.

Predsedníčka finančnej komisie  Lenka Kohániová zase navrhovala, aby načreli do rezervného fondu. „V rezervnom fonde máme len 500-tisíc eur a v takom prípade nepodpíšem uznesenie,“ varovala pred takým rozhodnutím primátorka.

Juraj Hudáč pripomenul, že sa avizuje nárast príjmov z podielových daní. Jeho protinávrh bol o tom, aby navýšili príjmy z podielových daní o 160-tisíc eur a 50-tisíc presunuli z kapitoly na kultúru a šport v prospech 1. FC Tatran Prešov. S tým sa stotožnila aj návrhová komisia MsZ  a poslanci odhlasovali.

Foto: VAFEC creative production