Skip to content
Menu
Menu

Knižnica na (ne)roztrhanie: Aj takýto bude marec – mesiac kníh

Prečítať článok

Krajská knižnica v Prešove stabilne patrí medzi kultúrne organizácie, ktoré pozývajú verejnosť a svojich čitateľov na besedy, výstavy, podujatia, ale aj komunitné aktivity. Čo čaká knižnicu v roku 2023 a aký program so sebou prinesie marec?

Rok 2022 bol pre Krajskú knižnicu P. O. Hviezdoslava v Prešove úspešný, zhodnotila jej riaditeľka Iveta Hurná: „Vďaka živému knižnému fondu a originálnym podujatiam sme zaznamenali viac ako 7 800 registrovaných čitateľov. Dosiahli sme celkovú návštevnosť takmer 160-tisíc používateľov. Nemôžeme si sťažovať, sú to lichotivé čísla.“V predchádzajúcom roku zorganizovala knižnica 897 podujatí určených laickej a odbornej verejnosti, ale aj školským kolektívom. Podľa jej slov sú podujatia dôležitým priestorom, kde knihovníci prichádzajú do priameho kontaktu s komunitami. Krajská knižnica postupne napĺňa svoju víziu aj vďaka podpore jej zriaďovateľa Prešovského samosprávneho kraja.

Týždeň slovenských knižníc

Sprievodné aktivity celoslovenského projektu sú naplánované od 6. do 12. marca. Spoločným mottom 24. ročníka bude Knižnice pre všetkých – Knižnice, záruka kvalitných informácií. „Cieľom tohtoročného Týždňa slovenských knižníc je poukázať na to, že knižnice v tejto ťažkej dobe množstva rôznych protikladných a zmätočných informácií sú dôležité. Dôležité ako vzdelávacie kultúrne inštitúcie, ktoré sú trvalým zdrojom kvalitných informácií,“ zdôraznila Iveta Hurná.

V úvode Týždňa slovenských knižníc (ďalej len TSK) Prešovčanom o téme Média a hoaxy porozpráva regionálny novinár Michal Frank. Pondelok bude prebiehať aj v tvorivom duchu stretnutím klubu Tvorivých dielní, témou ktorého budú základy paličkovania. Podľa vedúcej odborných oddelení Andrey Sivaničovej bude TSK v Prešove dostatočne rôznorodý: „Na MDŽ si v Centre regionálnych dokumentov predstavíme prvé slovenské vydanie knihy Eleny Lackovej Narodila som sa pod šťastnou hviezdou. Vo štvrtok sa v rovnakých priestoroch stretneme s nestorom regionálnej literatúry pánom Štefanom Staviarskym i jeho Šarišským zbojníkom koní.“

V Prešovskom samosprávnom kraji budú mať v tento týždeň deti jarné prázdniny. Na sídliskových pobočkách a v Detskej knižnici Slniečko budú preto pre deti pripravené rôzne aktivity. „V piatok sme pre najmenších naplánovali aj obľúbené Štvornožky ku knihám. Spoločne sa naučíme, že knihy nie sú na jedenie,“ informovala Andrea Sivaničová a doplnila, „v piatok podvečer sa stretneme na besede s psychiatrom Igorom Smelým pri téme O knihách a psychiatrii, ktorú bude moderovať poetka a prekladateľka Silvia Kaščáková.“

Medzi sprievodné aktivity budú patriť aj zážitkové čítania knihovníkov v obchodnom centre Eperia na Sekčove, iniciatíva Je nás počuť, zápis nových, doteraz neregistrovaných čitateľov za 10 centov a vyhlásenie 6. ročníka Knihy roka PSK 2022.

Na (ne)roztrhanie

Po skončení oficiálneho programu TSK bude Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove v pútavom programe pokračovať. Riaditeľka Iveta Hurná uviedla: „O tému stretnutia Klubu bylinkárov sa v marci postará lokálny fotograf, autor a vydavateľ kníh o bylinkách i propagátor zdravého životného štýlu Dionýz Dugas. Pokračujeme aj v cykle S knižnicou okolo sveta, kde sa budeme rozprávať s cestovateľom Antonom Fogašom o krajine fjordov – Nórsku. S certifikovanou trénerkou pamäti Martou Skalkovou sa zapojíme aj do celoslovenského Týždňa mozgu.“

Knižnica koncom januára spustila druhý ročník výzvy Knižnica na (ne)roztrhanie, ktorej cieľom je pripomenúť nielen verejnosti, no najmä pedagógom, že počet podujatí pre školské kolektívy je obmedzený a je potrebné si ho vopred rezervovať, zvlášť v marci. „Pre žiakov materských, základných a stredných škôl máme dostupné rôzne zážitkové čítania, pri ktorých sa pracuje s knihami a textom. V mierne upravenej podobe sa do knižnice vráti čitateľská súťaž pre žiakov prvých ročníkov ZŠ Rozprávky už čítam sám,“ dodala vedúca odborných oddelení. Vybrané školské kolektívy sa budú môcť 16. marca zapojiť do Dňa ľudovej rozprávky spätého s narodením Pavla Dobšinského. „Marec zakončíme nesmierne obľúbenou Nocou s Andersenom. Naši aktívni detskí čitatelia spolu s knihovníkmi budú môcť opäť prespať na vybraných pobočkách knižnice. Spoločne s deťmi budeme hľadať spôsoby, ako sa stať klimatickými bojovníkmi,“ skompletizovala riaditeľka.

Knižnica v spolupráci s OZ Otvorme dvere, otvorme srdcia a ďalšími partnermi zároveň pozýva na výstavu Cesta môjho zotavenia. Expozícia bude sprístupnená od 29. marca v Detskej knižnici Slniečko. Súčasťou vernisáže bude diskusia o skúsenostiach s duševným zdravím. Počas marca budú naďalej dostupné výstavy Slniečkový krasohľad k 95. výročiu vzniku časopisu Slniečko a Labyrint sveta, kde sa divák stáva pútnikom v Labyrinte sveta učiteľa národov J. A. Komenského.

Nezmeškajte festivaly

Knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove bude pokračovať v nastolenom trende aj v ďalších mesiacoch roka 2023. „Napriek zvýšeným cenám energií považujeme za prioritu zachovať naše už tradičné podujatia na podporu čítania a propagácie dobrej a kvalitnej literatúry,“ informovala Iveta Hurná, riaditeľka krajskej knižnice.

Pripomenula, že koncom apríla organizujú literárny festival pre celé rodiny Zvedavé čítanie. Podľa jej slov by sa mal v letných mesiacoch do Prešova vrátiť aj medzinárodný literárny festival Mesiac autorského čítania, ktorý v minulom roku rezonoval kultúrnou scénou v regióne. „Je to festival druhých miest a do Prešova preto zapadol ako chýbajúci kúsok z puzzle,“ zdôraznila riaditeľka. Medzi ďalšie top podujatia patrí aj vyhlásenie víťazov regionálnej literárnej súťaže Kniha roka PSK 2022 naplánované na september.

Andrea Sivaničová doplnila: „Pri sumarizovaní aktivít a podujatí krajskej knižnice nesmieme vynechať ani nadchádzajúci 18. ročník literárneho festivalu Prešov číta rád.“ V priebehu roka prinesie knižnica do Prešova aj rôzne originálne výstavy, no i mnoho menších nezanedbateľných podujatí, o ktorých budú čitatelia a verejnosť v dostatočnom predstihu informovaní.

Michaela Demková
Foto: KPOH