Skip to content
Menu
Menu

Krajská galéria je bez riaditeľa, poslanci Rudolfa Dupkalu odvolali

Prečítať článok

(pv) – Na včerajšom zasadnutí krajského zastupiteľstva prešovský župan Milan Majerský nečakane doplnil program o návrh na odvolanie riaditeľa Krajskej galérie v Prešove Rudolfa Dupkalu. Predseda PSK ešte pred hlasovaním zdôraznil, že návrh nesúvisí s prebiehajúcim súdnym sporom a že rešpektuje prezumpciu neviny.

„Viem si predstaviť, aby naša inštitúcia, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, bola dôstojnejšie zastúpená, ako momentálne je, a preto si myslím a som o tom presvedčený, že malo by dôjsť k odvolaniu pána riaditeľa, ktorý je aj súčasne váš kolega. Naša inštitúcia si zaslúži dôstojnejšiu reprezentáciu vzhľadom na viaceré okolnosti, ktoré nechcem konkrétne menovať,“ odôvodnil Milan Majerský svoj návrh.

Poslanci podporili návrh Majerského, a Dupkala po 12 rokoch končí vo funkcii riaditeľa prešovskej Krajskej galérie.

Pomyselnou poslednou kvapkou do pohára bolo jeho správanie na benefičnom bowlingovom turnaji, ktorý organizovala krajská samospráva na pomoc utečencom. Opil sa tak, že spadol na bowlingovej dráhe. Lenže to nebol jediný „prešľap“ pod vplyvom alkoholu a Prešovčania to vedia. V podobnej situácii ho na verejnosti zažili už viackrát, dokonca aj na zasadnutiach krajského či mestského zastupiteľstva.

Dupkala sa pred kolegami obhajoval tým, že galérii nikdy neublížil, že pracoval poctivo a dosiahol výsledky. Za svoje správanie na turnaji sa ospravedlnil.

Rovnako nevinný sa cíti aj v prípade rozsudku za korupciu. Podľa neho ide o vykonštruovanú kauzu. Špecializovaný trestný súd mu koncom marca vymeral päťročný nepodmienečný trest odňatia slobody za zločin prijímania úplatku. Vzhľadom na to, že prokurátor aj obžalovaný podali odvolanie, rozsudok nie je právoplatný. O odvolaniach bude rozhodovať Najvyšší súd Slovenskej republiky.

Foto FB, KG