Skip to content
Menu
Menu

Kultúrne stánky v Prešovskom kraji sú opäť otvorené

Prečítať článok

(ako) – Múzeá a galérie, knižnice aj divadlá v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja sú opäť otvorené pre verejnosť. Musia sa však dodržiavať hygienické a protiepidemické opatrenia.

Prehliadky pre individuálnych návštevníkov aktuálne ponúka Krajské múzeum v Prešove, Ľubovnianske múzeum – hrad v Starej Ľubovni, Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach, Múzeum v Kežmarku, Šarišské múzeum, Tatranská galéria v Poprade a Šarišská galéria v Prešove.

Ako informovala referentka z oddelenia komunikácie na prešovskej župe Lea Heilová. Od pondelka 23. novembra sa k otvoreným kultúrnym zariadeniam pripojí aj Podtatranské múzeum v Poprade. Naopak, Vihorlatské múzeum v Humennom zostáva nateraz pre návštevníkov zatvorené pre aktuálne prebiehajúce rekonštrukčné práce. Z rovnakého dôvodu je mimo prevádzky aj Hvezdáreň a planetárium v Prešove. Možnosť večerných pozorovaní v počte piatich návštevníkov s lektorom hvezdárne, v súčasnosti ponúka Vihorlatská hvezdáreň v Humennom.

Zatvorená je len knižnica v Levoči

Za dodržiavania všetkých hygienických opatrení je pre verejnosť prístupných aj sedem župných knižníc. Konkrétne , Krajská knižnica P. O. Hviezdoslava v Prešove, Podtatranská knižnica v Poprade, Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove, Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou, Ľubovnianska knižnica v Starej Ľubovni, Podduklianska knižnica vo Svidníku a Vihorlatská knižnica v Humennom.

Najmladšia knižnica v zriaďovateľskej pôsobnosti PSK, Knižnica Jána Henkela v Levoči, je momentálne z technicko-prevádzkových dôvodov pre verejnosť zatvorená až do odvolania.

Do hľadísk divadiel môže prísť len polovica divákov

Po poslednom čiastočnom uvoľnení opatrení sa pre záujemcov otvorili aj krajské divadlá. Tie môžu aktuálne odohrať predstavenia len pre polovicu divákov z celkovej kapacity. Prvé takéto predstavenie odohralo Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove už v stredu 18. a divadelnú hru „Ostali hlupákmi“ 21. novembra. Ďalšie predstavenie „Detektor lži“ chystá DAD na stredu 25. novembra a sobotu 28. novembra.

Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove odohralo v nedeľu 22. novembra predstavenie „Ťapákovci“ a zopakuje ho ešte 27. novembra. Okrem toho divadlo avizuje vo svojom programe triler „Misery“, a to na stredu 2. decembra.

DJZ zároveň chystá veľkú premiéru muzikálu „Jesus Christ Superstar“ na 11. decembra. Zapojili sa tiež do Noci divadiel a v sobotu odohrali online predstavenie „Nikola Šuhaj“ na svojom youtube kanáli.

Foto: djz prešov