Skip to content
Menu
Menu

Na Jarkovej sa už finišuje

Prečítať článok

(ako) – Po zimnej prestávke pokračujú stavebné práce na obnove Jarkovej ulice. Blížia sa do finále. Momentálne sa pracuje na vozovke a dokončovaní dlažby. Stavbári napredujú podľa harmonogramu a s ukončením prác sa počíta do júna 2021.

Podľa informácie hovorcu mesta Vladimíra Tomeka, chodník na východnej strane doplnilo nové verejné osvetlenie, uložené sú aj podkladové vrstvy vozovky a v týchto dňoch pracovníci ukladajú už aj čadičové kocky.

„Práce sú v plnom prúde aj na západnej strane ulice, kde sa pracuje na chodníku a realizuje sa príprava na verejné osvetlenie. Pracuje sa aj na ulici Pod Hradbami a v úseku k hotelu Beliér. V súčasnosti zostáva uložiť odvodňovacie žľaby, zrealizovať napojenie do dažďovej kanalizácie a uložiť porfýrovú dlažbu,“ uviedol hovorca mesta Tomek.

Práce sa nezastavili ani v zime

Stavbári pripravili skládku pre prebytočnú zeminu a jej vývoz. Dodaný bol aj materiál na uloženie chodníka a cesty. Počas zimy sa v dielňach pripravovali materiály pre obloženie schodísk budovy mestského úradu a ostatných detailov k budovám, aby bolo po ústupe mrazov možné dokončiť všetky začaté práce. Podľa Tomeka by mali byť práce ukončené v prvej polovici tohto roka.

Obnova začala v máji 2020

Komplexná rekonštrukcia Jarkovej ulice prebieha od mája 2020, kedy stavebná firma prevzala stavenisko a začala s frézovaním vozovky. Stavebné práce na rekonštrukcii sa preto nezaobišli bez dočasných dopravných obmedzení, vrátane zákazu parkovania. Celá rekonštrukcia má stáť 3,9 milióna eur vrátane DPH.

Po dokončení obnovy má Jarková ulica slúžiť prioritne chodcom. Samozrejmosťou sú preto chodníky po oboch stranách a znížená rýchlosť pre motorové vozidlá. Zároveň sa na ulici vytvorí viac ako 80 parkovacích miest.

Pribudnú desiatky lavičiek, stojany na bicykle i fontánka s pitnou vodou. Jednou z najväčších priorít mesta Prešov je však urobiť z Jarkovej ulice priestor plný zelene. Namiesto poškodených a suchých stromov a ich pňov budú vysadené nové a zdravé stromy, pribudnú trávniky, skalničky a trvalkové záhony.

Foto: presov.sk