Skip to content
Menu
Menu

Nad parkoviskom pri Ďumbierskej ulici sa zosunul svah

Prečítať článok

(ako) – Svah nad parkoviskom pri Ďumbierskej ulici na sídlisku Sekčov sa v týchto dňoch opäť zosunul. Pôda zo svahu zasahuje až na parkovisko a chodníky. Nestabilný priestor mesto dalo vyznačiť a žiada obyvateľov dotknutej lokality, aby toto ohraničenie rešpektovali.

„Na základe konzultácie so statikom vieme povedať, že zosuv pôdy spôsobili plusové teploty a intenzívnejšie dažde v kombinácii s nesúdržnou zeminou na svahu nad parkoviskom, čo sa však prejavilo až po výstavbe parkoviska,“ povedal o situácii hovorca mesta Vladimír Tomek.

O probléme mesto vedelo už rok

Súčasná situácia nie je žiadnou novinkou. Na to, že sa svah hýbe upozorňovali ľudia aj poslanci už pred rokom. Vlani boli dokonca na návrh poslancov schválené peniaze na sanáciu svahu, ale neurobilo sa s tým nič. Len minulý týždeň vyzval poslanec Martin Eštočák primátorku mesta Andreu Turčanovú, aby v lokalite vyhlásila mimoriadnu situáciu a aby mesto stav urýchlene riešilo. Ubehlo len pár dní a predpokladaná hrozba sa prejavila. Nikto zatiaľ nevie odhadnúť, ako sa situácia môže vyvinúť počas výkyvov počasia v zime a na jar.

Ako bude postupovať radnica?

„Ďalší postup bude závisieť od statického posúdenia rozsahu zosuvu. Mesto Prešov zaslalo výzvu na predloženie cenovej ponuky a termínu dodania projektovej dokumentácie na zabezpečenie svahu na Ďumbierskej ulici. Presný postup a rozsah prác budeme poznať až po spracovaní projektovej dokumentácie. K sanácii svahu pristúpime čo najskôr na základe spracovanej projektovej dokumentácie a návrhu riešenia statika, a keď nám to umožnia klimatické podmienky,“ informoval hovorca mesta. Faktom však je, že úrad požiadal o vypracovanie projektovej dokumentácie až na konci minulého roka. Nedá sa teda očakávať, že riešenie bude rýchle.

Foto: presov.sk, Martin Eštočák