Skip to content
Menu
Menu

Nebojte sa cestovať, autobusy a trolejbusy dezinfikujú každý deň

(ako) – Vo vozidlách MHD v Prešove sa každý deň odvezú tisícky cestujúcich. V čase šírenia ochorenia COVID-19 je preto jednou z prvoradých úloh Dopravného podniku mesta Prešov (DPmP) zabezpečiť, aby verejnosť cestovala v čistom, no predovšetkým v hygienicky nezávadnom prostredí. Vozidlá dezinfikujú každý deň.

Podľa vedenia dopravného podniku, vozidlá MHD patria už dlhodobo k najčistejším prostriedkom verejnej dopravy na Slovensku. „Vzhľadom k mimoriadnej situácii kladieme zvýšený dôraz na hygienu a čistotu aj pri každodennej údržbe vozidiel. Všetky autobusy a trolejbusy vracajúce sa z denných a nočných liniek prechádzajú od 1.októbra 2020 okrem štandardného čistenia aj každodennou dôkladnou dezinfekciou,“ uvádza vedenie podniku.

Interiérové prvky ako madlá, sedadlá, označovače a dopytové tlačidlá dverí ošetrujú dezinfekčnými prípravkami s vysokou účinnosťou proti baktériám a kvapôčkovým vírusom. Komplexná dezinfekcia priestoru a hlavne čalúnených častí sedadiel je hĺbkovo ošetrená tlakovým rozprášením špeciálneho dezinfekčného roztoku.

Na dezinfekciu minuli už 31-tisíc eur

V čase prvej vlny šírenia koronavírusu, teda od 6.3.2020 do 9.7.2020 prechádzali vozidlá každodennou dezinfekciou, ktorá bola vykonaná ihneď po návrate vozidla z linky do vozovne. V letných mesiacoch, teda v čase prepravovania nižšieho počtu cestujúcich a pomalšieho šírenia pandémie sa vozidlá podrobili tejto procedúre každý druhý deň. Doteraz prešlo dezinfekciou zhruba 5500 autobusov a 2700 trolejbusov. Na tento účel boli vynaložené finančné prostriedky v objeme približne 31 000 €.

V čase nárastu prípadov ochorenia COVID-19, v druhej vlne šírenia pandémie, znova pristúpili k režimu každodennej dezinfekcie ako tomu bolo na jar. Záleží im na tom, aby sa cestujúci, ale aj vodiči a ostatní pracovníci cítili vo vozidle bezpečne a komfortne.

 

Foto: presov.sk