Skip to content
Menu
Menu

Posledné termíny na preočkovanie AstraZenecou ľudia nevyužili

Prešovský samosprávny kraj sa v uplynulý víkend prioritne zameral na očkovanie jednodávkovou vakcínou Janssen v priestoroch prešovského nákupného centra a na preočkovanie vakcínou AstraZeneca. Mobilné jednotky zaočkovali v obchodnom dome rekordných 726 záujemcov. Posledné termíny na podanie druhej dávky AstraZenecy však ľudia nevyužili. Kapacity centier naplnili len na 44%.

Kraj počas víkendu 24. a 25. júla znovu umožnil očkovanie aj bez registrácie v priestoroch obchodného centra Eperia Shopping Mall v Prešove. Výjazdová očkovacia služba tu vakcinovala v sobotu i nedeľu, pričom spolu podala 726 jednodávkových vakcín Janssen od spoločnosti Johnson&Johnson. Kým v sobotu tu dostalo vakcínu 205 ľudí, v ďalší víkendový deň to bolo rekordných 521 záujemcov, ktorí do centra prišli z blízkeho i širšieho okolia. PSK v nedeľu na zvýšený dopyt zo strany obyvateľov kraja zareagoval okamžitým posilnením svojich očkovacích tímov a technického zázemia.

Mobilné jednotky kraja pokračovali tiež vo výjazdoch vo výrobnej spoločnosti a obciach, kde očkovali starších ľudí a ťažko zdravotne postihnutých. Od piatka 23. júla do nedele 25. júla vyočkovali v šiestich lokalitách kraja a firme Garrett Motion Slovakia Záborské spolu 399 vakcín Pfizer/BioNtech.

Výjazdová očkovacia služba PSK tak za uplynulý víkend v obciach a obchodnom centre vyočkovala dokopy 1 125 proticovidových vakcín. V teréne je aj počas nasledujúcich dní tohto pracovného týždňa.

Cez víkend boli v prevádzke tri krajské očkovacie centrá, a to v Prešove, Humennom a Poprade. V tých sa prioritne otvorili posledné termíny na podanie druhej dávky vakcíny AstraZeneca. Čakatelia na preočkovanie touto vakcínou však kapacity centier naplnili len na 44%. Aj napriek apelovaniu na verejnosť, že ďalšie termíny už župa neotvorí, sa do prešovského centra prišlo preočkovať iba 281 ľudí, do VKOC v Poprade 179 a humenského centra 67 záujemcov. Konečné číslo preočkovaných tak napokon predstavuje len niečo cez 520 ľudí. V štátnej čakárni na preočkovanie AstraZenecou sa pritom nachádzalo približne tisíc čakateľov.

Vo VKOC v Humennom pokračovalo v nedeľu aj očkovane vakcínou Pfizer/BioNTech, ktorú tu dostalo spolu 258 záujemcov, z toho išlo v 104 prípadoch o čakateľov na jej prvú dávku. Po uplynulom víkende sa kraj blíži v počte vyočkovaných vakcín proti koronavírusu k číslu 184-tisíc. Presne 14 824 vakcín od svojho spustenia v máji doteraz podali mobilné jednotky PSK, ďalších takmer 169-tisíc vakcín očkovacie tímy v krajských vakcinačných centrách.

Daša Jeleňová
hovorkyňa PSK