Skip to content
Menu
Menu

Pretestujú všetky okresy v Prešovskom kraji 

Prečítať článok

(ako) – V druhom kole sa testovanie dotkne asi 54 percent obyvateľov. Celkovo sa tak bude v priebehu 7. a 8. novembra 2020 testovať 45 okresov. Pod regionálne veliteľstvo OS SR patria okresy Bardejov, Kežmarok, Levoča, Poprad, Prešov, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov a Svidník.

Potrebu ďalšieho testovania potvrdzujú aj aktuálne informácie z Národného centra zdravotníckych informácií, podľa ktorých počet nových prípadov na Slovensku je dnes 3 216 a zomrelo 26 ľudí. Počet obetí stúpol na 261.

Počas víkendu vo všetkých okresných mestách vzniknú mobilné odberové miesta, kde sa budú môcť ľudia bezplatne otestovať antigénovými testami. Ústredný krízový štáb rozhodol, že dvakrát do mesiaca budú testovaní zdravotníci, zamestnanci domovov sociálnych služieb a ľudia z kritickej infraštruktúry štátu. Testovať sa majú aj pacienti nemocníc a klienti DSS. Štát poskytne testy aj veľkým podnikom.

Ako to bude na hraniciach?

Počet otvorených hraničných priechodov sa zrejme pre kontroly zníži, obmedzia sa aj otváracie časy. Prichádzajúci by mali mať postupne možnosť otestovať sa aj v blízkosti hraníc. Podľa premiéra Matoviča sa na hraničných priechodoch vykoná 4 až 5 miliónov testov mesačne, čo by malo udržiavať počet pozitívnych prípadov pod kontrolou.

Počet odberných miest v Prešove bude asi rovnaký

Radnica však v tomto smere čaká na pokyny Ozbrojených síl SR, v ktorých kompetencii je definitívne rozhodnutie o počte aj umiestnení jednotlivých stanovísk.

Samospráva zároveň vzniesla požiadavku na doriešenie zabezpečenia spoločného stravovania pre všetkých členov odberových tímov.

Žiada aj zjednotenie zverejňovania informácií pre mestá a obce o počte testovaných ľudí.

Pracná administratíva

Primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová odporučila do ďalšieho kola testovania prehodnotiť aj spôsob administrácie.

„Fyzicky vypisovať 13 hodín ručne do vojenských kníh niečo, čo sa potom následne bude musieť aj tak prepisovať do digitálnej formy, je podľa mňa dvojnásobná robota. Tak na vstupe, ako aj na výstupe. Ak by to bolo cez počítač a certifikát by sa iba tlačil na výstupe a zároveň by sa všetky informácie hneď odosielali na úrady verejného zdravotníctva, tak máme okamžite presnejšie čísla napríklad aj o tom, kto využil testovanie v meste Prešov a nie je tu hlásený, alebo aj koľko cudzincov sa nechalo testovať. Viem, že tieto údaje sa zbierali, ale nie sú k dispozícii, lebo ich nemá kto vyhodnotiť,“ konštatovala primátorka.

 

Foto: Viktor Zamborský