Skip to content
Menu
Menu

Soľou pokrstili knihu Solivar Fragmenty zo života pod Varheďom

(ako) – Otec a syn, Peter Krajňák starší a Peter Krajňák mladší vydali unikátnu knihu o Solivare. Do života ju uviedli slávnostne za účasti Solivarčanov aj hostí z Prešova a pokrstili soľou. Kniha vyšla v náklade 700 kusov. Prví čitatelia, ktorí sa zúčastnili uvedenia do života, sa z nej môžu tešiť už teraz. Ďalší si ju môžu zaobstarať priamo u autorov.  

Otec a syn Krajňákovi sú nefalšovaní lokálpatrioti, roky sa zaujímajú o veci verejné v súčasnosti, ale aj o históriu svojho rodiska. Hoci o Solivare už vyšlo niekoľko publikácií, boli iné a chýbali v nich fragmenty, ktoré autori našli a zhmotnili v novej knihe.

Ako konštatoval Peter Krajňák starší, na začiatku boli články v novinách. Roky ich zbieral a odkladal, ale novinový papier starne, pamätníci odchádzajú z tohto sveta a mladí vedia o udalostiach v mestskej časti, ktorá bola kedysi samostatnou obcou čoraz menej. To bol zásadný impulz na napísanie knihy. Jedného dňa padlo rozhodnutie a spolu so synom začali pracovať na obsahu. Trvalo im to rok.

Kniha Solivar Fragmenty zo života pod Varheďom je súborom vyše 70 článkov, väčšieho aj menšieho rozsahu, ktoré vychádzali od roku 1990 v regionálnej tlači, najmä v Prešovskom Večerníku, ale tiež aj Solivarskom informátorovi či v Prešovských novinách. Je to súbor spomienok na Solivar, Soľnú Baňu a Šváby. Nie j ich málo, veď tento rok si pripomenieme 50. výročie pripojenia Solivaru k Prešovu. Nová publikácia je aj akousi bilanciou napredovania a zmien v tejto mestskej časti.

Články mapujú napríklad dejiny soľnobanských kúpeľov, stavbu Sekčova či starých Švábov. Čerpali z domáceho archívu, ale tiež aj bádaním v knižnici, kde na základe citácií vyhľadávali potrebné materiály.

Našli spolupracovníkov

Obsah knihy im pomohli rozšíriť spomienky rodených Solivarčanov, ale našli aj ďalších spolupracovníkov.  Fotografiami sa na knihe podieľal Tibor Šarišský mladší, umelecký fotograf, titulná fotka je z dielne jeho otca Tibora Šarišského staršieho.

Grafiku mal na starosti Róbert Vico, s ktorým, mimochodom, syn Peter pracoval aj na predošlých dvoch knihách.

Jazykové korektúry si zobrala na starosť manželka a mama Ľudmila Krajňáková a o prepis textov sa postaral študent Gymnázia J. A. Reimana Samuel Šimko.

Človekom, ktorý mal tú česť čítať knihu medzi prvými, bol známy spisovateľ a publicista Peter Juščák.

„Bolo to veľmi príjemné čítanie. Všetko, čo sme tu za tú dobu pred mnohými rokmi zažili, všetko začalo vystupovať do priestoru v tom starodávnom čase a oživili sa príjemné spomienky. Detstvo bolo zelené a bolo krásne. Dnes už Solivar nie je to, čo býval – niečo spadlo, niečo zhorelo, niečo sa postavilo. Cítil som v riadkoch niečo viac, cítil som tam lokálpatriotizmus, ktorý sa spája s každým dobrým patriotizmom na svete,“ zhodnotil knihu Juščák.

Peter Krajňák mladší prezradil, že popri tvorbe knihy nazbierali aj ďalšie podklady, ktoré zatiaľ nevyužili. Tie sa možno dostanú do ďalšej publikácie. Témou má byť vypuknutie cholery v  Solivare pred 190 rokmi. Už teraz však pracujú aj na publikácii o sídlisku Sekčov.

Foto: Mária Dudová Bašistová