Skip to content
Menu
Menu

Testovanie v sociálnych zariadeniach župy – pribudlo 27 infikovaných. Negatívnych je 15 domovov sociálnych služieb.

Celoplošné testovanie majú za sebou po uplynulom víkende aj domovy sociálnych služieb. V zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja  zachytili antigénové testy 27 pozitívnych osôb v siedmich zariadeniach. 

V zariadeniach sociálnych služieb prešovskej župy bolo otestovaných celkovo 2 301 osôb, z toho 1 377 prijímateľov sociálnych služieb a 924 zamestnancov. Z celkového počtu testovaných bolo 27 ľudí infekčných, z toho 16 klientov a 11 zamestnancov, čo predstavuje 1,1 %.

Prítomnosť vírusu Covid-19 pritom zachytili v siedmich krajských sociálnych zariadeniach. Pozitívne testy bez lokalizácie väčších ohnísk zaznamenali v ZSS Jasoň v Spišskej Starej Vsi, CSS Kežmarok, v domovoch sociálnych služieb v Spišskom Podhradí, Stropkove, Giraltovciach, v ZSS Aktig Humenné a CSS Vita Vitalis v Prešove. Celoplošné testovanie antigénovými testami sa netýkalo troch zariadení, kde pre výskyt nákazy už prebehlo presnejšie PCR testovanie alebo z dôvodu karantény, a to v DSS Sabinov, CSS Batizovce a Brezovičke. Z 25-tich zariadení v pôsobnosti župy negatívne výsledky z celoplošného testovania hlásilo dovedna 15 sociálnych zariadení.

Celoplošné testovanie prijímateľov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb  sa uskutočnilo v priestoroch zariadení na to určených poskytovateľmi v termíne od štvrtku 29. októbra do nedele 1. novembra. Testovanie vykonávali kvalifikované  osoby, vo väčšine prípadov zdravotné sestry, ktoré župa vyškolila ešte počas prvej vlny pandémie.

Klientov i zamestnancov župa ale testuje z preventívnych dôvodov pri akomkoľvek podozrení z ochorenia novým koronavírusom. Využíva pritom testy, ktoré kraj zaobstaral zo Správy štátnych hmotných rezerv ešte v polovici októbra.

„Určite sme nečakali len na celoplošné testovanie. V našich zariadeniach testujeme pravidelne a antigénové testy  využívame na zistenie aktuálnej situácie a odhalenie prípadov  ochorenia na Covid-19. Vieme  zachytiť ohniská, lepšie sa pripraviť na krízové situácie a prijímať  všetky potrebné epidemiologické opatrenia vrátane okamžitej izolácie zdravých od infikovaných. Preventívnym testovaním chceme eliminovať šírenie ochorenia a chrániť klientov i zamestnancov. Z tohto pohľadu je monitorovanie stavu v našich ZSS-kách mimoriadne dôležité a nesmieme to podceniť,“ dodal v tejto súvislosti predseda PSK Milan Majerský.

Daša Jeleňová
hovorkyňa PSK