Skip to content
Menu
Menu

Turisti už desiatky krát vystúpili o polnoci na Šarišský hrad

Prečítať článok

Jubilejný 10.ročník sa uskutočnil v sobotu 14.1.2023. Tento jedinečný zimný nočný pochod na hrad, štíty a ďalšie miesta zastrešilo Občianske združenie ,,Pamiatka vojnových bojovníkov“ , pán Mojmír Lysák – rodinný príslušník – vnuk jeho brata pán Ladislav Lysák – synovec Imricha Jacko Lysáka a KST – ZVL Prešov zastúpené p. Františkom Bednárom.

Posledná návšteva Imricha Jacko Lysáka v rodnej Brezovici bola 19.3.1943. Počas vojny bol v bojovom styku s vtedy kapitánom Jánom Nálepkom v jednom útvare o čom je doložená pošta medzi nimi narukoval proti rusom, no po zorientovaní sa prešiel na stranu proti fašistom a nie proti vlastnej krajine. Podujatie už tradične je venované pamiatke Imricha Jacko Lysáka, generála in memoriam, ktorý padol počas 2.svetovej vojny 30.12.1943 na Ukrajine pri oslobodzovaní dediny Ruda v boji po úmornom zimnom nočnom pochode vojska v 40° C mraze.

Na tomto 10. ročníku sa zúčastnilo 63 za prezentovaných účastníkov z dedín Chminianska Nová Ves, Podhradík, Šarišské Lužianky, Stebníka ale aj zo vzdialenejšieho Vernára. Mestá mali zastúpenie z Bardejova, Prešova a samozrejme aj z Veľkého Šariša. Doposiaľ bol či je rekordná účasť na 6.ročníku, keď bolo 70 účastníkov.

Poďakovanie patrí správcovi či kastelánovi hradu Šariš pánu Ladislavovi Babuščákovi za bufet na hrade či spojovaciu svetlicu. Tejto akcií dal svoju náklonnosť aj primátor mesta Šariš p. Viliam Kall. Mestský úrad vo Veľkom Šariši zastúpila p. Tkáčiková, ktorá zabezpečila na hrade chutný čaj.

Z vrcholovej veže Donjon boli krásne nočné pohľadnicové rozhľady na polnočné dediny nášho Šariša, či nivy rieky Torysa ale aj okolitých 1000 metrov vysokých kopcov – Lysá a Šimonka. O polnoci vďaka p. Martinovi Mormákovi sa spájame videohovorom medzi všetkými vystupujúcimi na Staroľubovniansky hrad, Bratislavský hrad, hrad Tematín. Na Slavkovský štít vystúpila malá skupinka, lebo tam sa to všetko začalo prvým ročníkom.

Tohto roku 2023 uplynie 111 rokov od narodenia a 80 rokov od tragickej smrti Imricha

Jacko – Lysáka. Som osobne rád, že aj takou formou si uctievame tých, ktorí bojovali za našu slobodu. Mottom 10. ročníka bolo ,,Nie vojna!“

P.S. : S Mojmírom Lysákom som sa naposledy stretol dňa 4. decembra 2022 pri prameni ,,Barborka“ v mojom rodisku Ondrašovciach, čo bola pre mňa obrovská pocta a už tam sme kuli termín 10. ročníka nočného výstupu na Šarišský hrad 2023.

František Bednár 
Foto: FB Šarišský hrad