Skip to content
Menu
Menu

V okrese Bardejov riešia nákazu na svadbe aj na stavbe

Prečítať článok

(ako) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bardejove rieši prípad výskytu ochorenia Covid-19 u hostí na svadbe. Z 95 svadobčanov bolo pozitívnych 16 ľudí. Zachytili aj chorého stavbára v Zborove.

„K epidémii, ktorú riešime, došlo na svadbe v reštauračnom zariadení v Bardejovských Kúpeľoch, nie v liečebnom zariadení. Z celkového počtu 95 osôb bolo pozitívnych 16, z toho jedna osoba bola hospitalizovaná. Dohľadaných kontaktov bolo 150,“ uviedol vedúci oddelenia epidemiológie RÚVZ v Bardejove Július Zbyňovský.

Vzhľadom na to, že sa epidemiologická situácia v okrese Bardejov zhoršuje, zvolajú na budúci týždeň krízový štáb na okresnej úrovni.

Pozitívny stavbár

V obci Zborov zaznamenali prípad výskytu ochorenia Covid-19 u jedného z robotníkov na stavbe zdravotného strediska. Muž nepochádza z obce, ale všetci, ktorí s ním prišli do kontaktu sa podrobili testovaniu, aby sa zabránilo šíreniu ochorenia. Podľa miestnych obyvateľov robotníci predtým pracovali v Rakúsku a neboli s nikým z dediny v osobnom kontakte.

Krízový štáb, ktorý v obci v stredu zasadal, odporúča okrem iného obyvateľom obce, aby pred návštevou ktorejkoľvek ambulancie najprv telefonicky kontaktovali lekára, ktorý im odporučí ďalší postup, a to aj v prípade teploty, nádchy alebo iného mierneho respiračného ochorenia.

Rovnako odporúča neorganizovať verejné skupinové podujatia, ktoré predstavujú riziko pre ohrozené skupiny, najmä pre školopovinnú mládež a seniorov.Obecný úrad funguje od štvrtka v krízovom režime a obyvateľom odporúča, aby pracovníkov kontaktovali telefonicky.

V okrese evidujú 62 prípadov

Od začiatku pandémie v okrese Bardejov evidujú 62 pozitívnych prípadov ochorenia Covid-19, z toho 34 už vyliečených.
Piati pacienti boli hospitalizovaní na infekčnom oddelení v Prešove so stredne ťažkým priebehom.

Najviac ochorení bolo v Bardejove, v obci Mokroluh, bardejovskej mestskej časti Dlhá Lúka a v Zborove.

Ilustračné foto: archiv bardejov