Skip to content
Menu
Menu

V zariadení pre seniorov na Cemjate otvorili návštevný domček

(ako) – Návštevný domček v areáli Zariadenia pre seniorov Harmónia na Cemjate umožní seniorom zostať v priamom kontakte so svojimi najbližšími aj v období pandémie. Objekt so špeciálnou konštrukciou je navrhnutý tak, aby boli návštevy bezpečné aj v čase zlej epidemiologickej situácie. Ani neskôr neostane prázdny. Využijú ho na terapeutické účely.

Inštitút aktívneho bývania v spolupráci s mestom Prešov prišiel s nápadom vytvoriť priestor, kde by sa mohli seniori bezpečne stretnúť s blízkymi aj v čase pandémie. Riešením je takzvaný návštevný domček, ktorý sa dá umiestniť takmer všade. Navrhli jeho koncept, vyriešili technické detaily, konzultovali s RÚVZ a ďalšími kompetentnými inštitúciami a vytvorili prototyp, ktorý skúšobne umiestnili v Zariadení pre seniorov Harmónia, Prešov – Cemjata.

„Počas pandémie došlo k dlhodobému odlúčeniu členov rodín, ktoré mnohí seniori niesli veľmi ťažko. O to viac, že niektorí z nich sami ochoreli a museli bojovať s koronavírusom. Žiaľ boli aj takí, ktorí sa už neuzdravili a pre pandemické obmedzenia nemali šancu rozlúčiť sa v ťažkých chvíľach choroby so svojimi príbuznými. Nový návštevný domček seniorom umožní, aby zostali v kontakte s blízkymi napríklad aj v prípade bežnej chrípkovej epidémie, čo je veľmi dôležité,“ uviedla primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.

Návštevný domček vznikol vďaka podpore Nadácie Slovenskej sporiteľne, ktorá na jeho realizáciu prispela sumou 9- tisíc eur a v konštruktívnej spolupráci so Zariadením pre seniorov Harmónia. Princíp fungovania domčeka spočíva v dvoch separátnych priestoroch predelených sklom a prepojených audiozariadením s kvalitnou vzduchotechnikou. Samozrejmosťou je použitie materiálov, ktoré sa jednoducho dezinfikujú.

V jednej časti je senior a v druhej jeho návšteva. Ide o absolútne bezpečný a pohodlný spôsob, ako sa aj v období rôznych infekčných hrozieb stretávať so svojimi blízkymi v zariadeniach pre seniorov a neohroziť pritom ich zdravie.

Návštevný domček nezostane prázdny ani počas bezpečných a pokojných období, pretože ho bude možné využiť aj ako terapeutické priestory pre seniorov.

Foto: presov.sk