Skip to content
Menu
Menu

Ruský útok! Ukrajina bola napadnutá z Ruska, Bieloruska aj Krymu: Tanky aj letectvo spustili inváziu o štvrtej ráno

Prečítať článok

Dnes sa celý svet zobudil do najpochmúrnejšieho rána za niekoľko desiatok rokov. Oficiálne sa začala operácia Ruska na Ukrajine, kde počuť výbuchy a sirény. Kľúčová udalosť, ktorú treba v zárodku pochopiť je to, ako v skorých ranných hodinách k samotnému útoku došlo. 

Ruské pozemné sily začali vo štvrtok vstupovať na územie Ukrajiny, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na ukrajinskú pohraničnú stráž. Podľa nej ruské pozemné sily prešli na Ukrajinu z viacerých smerov. Ruské tanky a iná ťažká technika prekročili hranicu v niekoľkých severných regiónoch a na juhu z ukrajinského polostrova Krym, ktorý však Moskva anektovala v roku 2014. Moskva medzitým oznámila zatvorenie lodnej dopravy v Azovskom mori medzi Ukrajinou a Ruskom.

Útok prišiel z troch strán a naraz

Ukrajina bola napadnutá z Ruska, Bieloruska a Krymu, uviedla ukrajinská pohraničná stráž. Hraničné stanovištia sú pod paľbou nielen ruských, ale aj bieloruských jednotiek. Kamery z hraníc a zábery z nich ukazujú vojenské vozidlá, ako sa na Ukrajinu valia zo susedného Bieloruska. Tieto závery uviedla televízia CNN.

Útok v skorých ranných hodinách

Všetko sa to začalo približne o 5:00, kedy bola štátna hranica medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou a tiež s Bieloruskou republikou napadnutá ruskými jednotkami, ktoré boli podporované Bieloruskom. Tieto závery uviedla pohraničná stráž. Podľa och ďalších slov sa útočí v oblastiach Luhansk, Sumy, Charkov, Černigov a Žitomír.

Útočí sa cez delostrelectvo, používa sa tiež ťažká technika a ručné zbrane sú zamerané na pohraničné jednotky, pohraničné hliadky a kontrolné stanovištia. „Útok ide aj zo strany autonómnej republiky Krym,“ uviedla tamojšia služba. Ukrajina podľa všetkého paľbu opätuje.

Vyhlásenie Ukrajinskej armády

Ukrajinská armáda v týchto hodinách zverejnila aj vyhlásenie, ktoré sa týka útoku Ruska na Ukrajinu. „Dnes 24.februára o 5.00 hod. ozbrojené sily Ruskej federácie spustili intenzívne ostreľovanie našich jednotiek na východe, uskutočnili raketové/bombové útoky na letiská v Boryspil, Ozerne, Kulbakino, Chuhuiv, Kramatorsk, Chornobaivka, as wel l ako o vojenskej infraštruktúre Ozbrojených síl Ukrajiny. Agresor zároveň začal delostrelecké ostreľovanie oblastí a osád pozdĺž štátnej hranice a administratívnej hranice s dočasne okupovaným územím Krymu,“ píše armáda.

Národné obranné sily využívajúce právo na sebaobranu podľa článku 51 Charty Organizácie Spojených národov podľa ich slov dôstojne čelia pokusom nepriateľa o prerazenie štátnej hranice. „Situácia je koordinovaná. Ruské vojská utrpia straty,“ sú presvedčení Ukrajinci.

Zostrelili 5 lietadiel a 2 vrtuľníky

V operačnej oblasti spojených síl bolo zostrelených 5 lietadiel a 2 vrtuľníky Ruských leteckých kozmických síl, poškodené boli dva tanky, zničených je niekoľko nákladných áut ozbrojených síl Ruskej federácie.

„Najvyšší vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny dal príkaz, aby agresorovi spôsobil maximálne straty. Medzi obrancami Ukrajiny nie sú žiadne straty. Sme na našej zemi a nevzdáme sa jej! Spolu k víťazstvu!“ píše sa vo vyhlásení ukrajinskej armády.

Zdroj: topky.sk
Foto Reuters