Skip to content
Menu
Menu

Súdna rada zvolila troch kandidátov na sudcu ESĽP, nomináciu musí ešte odobriť vláda

Prečítať článok

18.9.2024 (SITA.sk) – Súdna rada SR na svojom stredajšom zasadnutí zvolila trojicu kandidátov na funkciu sudcu na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Ako rada informovala na svojej internetovej stránke, zvolenými kandidátmi sú Daniela Ježová, Ondrej Laciak a Radoslav Procházka.

Ježová konkrétne získala 11 hlasov členov súdnej rady, Laciak 14 a Procházka rovnako 14 hlasov. Nomináciu kandidátov musí ešte odobriť vláda, pričom jedného sudcu spomedzi uchádzačov nakoniec zvolí Parlamentné zhromaždenie Rady Európy.

ESĽP je inštitúciou Rady Európy, pričom je zložený z toľkých sudcov, koľko je členských štátov Rady Európy. Na súd sa môže obrátiť každý jednotlivec, mimovládna organizácia, alebo skupina osôb, ktorá sa domnieva, že niektorý z členských štátov RE porušil jeho práva zaručené Európskym dohovorom o ľudských právach (EDĽP) alebo dodatkovými protokolmi k EDĽP.

Viac k témam: Kandidáti, Súdna rada
Zdroj: SITA.sk – Súdna rada zvolila troch kandidátov na sudcu ESĽP, nomináciu musí ešte odobriť vláda © SITA Všetky práva vyhradené.