Skip to content
Menu
Menu

Úrad vlády predstavil koncepčný materiál na zlepšenie pracovných podmienok pre príslušníkov silových zložiek (video)

Prečítať článok

25.7.2024 (SITA.sk) – Na Úrade vlády SR vo štvrtok minister spravodlivosti Boris Susko, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a podpredseda vlády a minister obrany Robert Kaliňák predstavili nový koncepčný materiál zaoberajúci sa zlepšením pracovných podmienok a odmeňovania príslušníkov ozbrojených zborov, vrátane Policajného zboru, Zboru väzenskej a justičnej stráže, Ozbrojených síl Slovenskej republiky, Slovenskej informačnej služby a Národného bezpečnostného úradu.

Stav verejných financií

Ako povedal Šutaj Eštok, najťažším bodom pri zlepšení podmienok pre príslušníkov bolo jednanie s ministrom financií a súhlas premiéra Roberta Fica vzhľadom na stav verejných financií, ktoré zdedili po predchádzajúcej vláde.

„Čo však už môžeme povedať je, že od 1. januára 2025 sa zvýši príspevok na bývanie v priemere o 200 eur. Zároveň príslušníci budú mať po odpracovaní 20 rokoch nárok na stabilizačný príspevok vo výške 5-tisíc eur, ak sa zaviažu ešte pracovať ďalšie tri roky. Taktiež sa zavedie aj náborový príspevok vo výške 5-tisíc eur, ak sa zaviaže nový príslušník službe na päť rokov,“ uviedol Šutaj Eštok.

Legislatívna zmena

Robert Kaliňák dodal, že na jeseň sa chystá legislatívna zmena, ktorá bude mať približne 15 zmien s platnosťou od nového roku.

„Zmeny sa nebudú týkať len už spomínaných finančných zmien, ale budú obsahovať aj nefinančné, aby sme službu vo všetkých silových zložkách zatraktívnili. Našou snahou je posilniť tento systém, napríklad či už sa jedná o hodiny navyše, ktoré nebolo možné vykázať. Alebo aj možnosť čerpania materskej dovolenky pre mužov a iné príklady, ktoré budeme predstavovať,“ informoval Kaliňak.

Ministri taktiež ubezpečili, že reči, ako chce táto vláda siahnuť na sociálne výhody príslušníkov, nie sú pravdivé. „V sociálnych benefitoch nebudeme nič meniť, čo by malo znížiť súčasný štandard,“ povedal Šutaj Eštok.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Minister obrany, Minister spravodlivosti, Minister vnútra, Odmeňovanie, Verejné financie
Zdroj: SITA.sk – Úrad vlády predstavil koncepčný materiál na zlepšenie pracovných podmienok pre príslušníkov silových zložiek (video) © SITA Všetky práva vyhradené.