Skip to content
Menu
Menu

V Bratislave vzniká Odevná banka na pomoc jednorodičom v núdzi, okrem oblečenia bude poskytovať aj zamestnanie (video)

Prečítať článok

19.9.2024 (SITA.sk) – V Bratislave vzniká Odevná banka na pomoc jednorodičom v núdzi. Nový projekt Odevná banka si dáva za cieľ zmierniť ekonomické ťažkosti jednorodičovských rodín na Slovensku.

Projekt bude nielen zabezpečovať oblečenie pre deti a dospelých, ale bude aj poskytovať zamestnanie pre jednorodičov, čím reaguje na aktuálnu ekonomickú situáciu tejto zraniteľnej skupiny.

Posledné sčítanie

Podľa posledného sčítania obyvateľov v roku 2021 existuje na Slovensku až 180,5 tisíca neúplných rodín so závislými deťmi, v ktorých žije viac ako 310-tisíc detí.86 % týchto domácností tvoria osamelé matky, čo predstavuje viac ako 159-tisíc rodín. Viac než štvrtina jednorodičovských domácností má disponibilný príjem na jedného člena nižší ako 400 eur.

„Ide o viac ako 11 %-né zvýšenie od roku 2011, čo predstavuje pre jednorodičov aj spoločnosť ekonomické riziko. Rozhodli sme sa preto reagovať a s podporou našich partnerov spúšťame projekt Odevnej banky, ktorá adresne zbiera, triedi a distribuuje oblečenie pre jednorodičov po celom Slovensku,“ uviedla PR manažérka Nadácie pre deti Slovenska Zuzana Horváthová.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/odevna-banka-zamestnankyna-magdalena-polakovic.mp4

Náročné podmienky

Projekt vznikol vďaka spoločnosti JTI, ktorá sa intenzívne snaží reflektovať na náročné podmienky jednorodičovských rodín.

„Teší nás, že môžeme stáť pri projekte Odevnej banky, ktorý poskytuje podporu jednorodičom v núdzi. Tento projekt je konkrétnym krokom k zlepšeniu ich životných podmienok,“ uviedla Lýdia Valentová zo spoločnosti JTI. Odevná banka taktiež spustila crowdfundingovú kampaň na platforme Startlab, ktorá je určená na podporu fungovania banky a zabezpečenie pracovných miest pre jednorodičov.

https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/odevna-banka-riaditel-nadacie-pre-deti-slovenska-ondrej-gallo.mp4

„Cieľom je zabezpečiť pracovné miesto pre jednorodičku na najbližších 12 mesiacov, aby sme mohli efektívne doručovať oblečenie tým, ktorí to potrebujú,“ uviedla Horváthová. Projekt funguje aj vďaka spoločnosti Slovak Parcel Service (SPS), ktorá bezplatne doručuje balíky s oblečením na domácu adresu žiadateľov.

„Sme hrdí na to, že môžeme byť súčasťou Odevnej banky a zlepšovať každodenný život jednorodičov z celého Slovenska,“ dodal konateľ spoločnosti SPS Ján Ťurek.

Viac k témam: jednorodičia, odevná banka, Projekt
Zdroj: SITA.sk – V Bratislave vzniká Odevná banka na pomoc jednorodičom v núdzi, okrem oblečenia bude poskytovať aj zamestnanie (video) © SITA Všetky práva vyhradené.