Skip to content
Menu
Menu

Súťaž stredoškolských časopisov sa tento rok nekoná

Prečítať článok

(ako) – Stredoškoláci radi informujú o aktivitách na svojej škole. Založili preto školské časopisy. Postupne sa zlepšovali a dokonca aj súťažili o ten najlepší. Súperilo takto vyše sto časopisov. Tento rok sa však pre koronakízu aktivity zastavili a teda aj činnosť redakčných rád.

Organizačný tím Prešovského samosprávneho kraja v spolupráci s Regionálnou organizáciou Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Prešove a Krajskou knižnicou P. O. Hviezdoslava v Prešove rozhodol, že pre pandémiu koronavírusu súťaž presunú na budúci školský rok.

Všetko zmenila pandémia

Pôvodne sa redakčné tímy zo stredných škôl z celého Prešovského kraja mohli so svojimi tvorivými počinmi prihlasovať do 30. júna. Malo ísť už o 8. ročník súťaže. Vyhlasovatelia v týchto dňoch mali školám zasielať propozície a informácie o uzávierke súťaže. Zmenila to pandémia.

„Mimoriadne udalosti posledných mesiacov v súvislosti s vypuknutím pandémie nám všetkým zmenili režim v našich životoch, v rodinách, práci i na školách. Vydávanie stredoškolských časopisov bolo obmedzené a ustúpilo vážnej situácii, ktorej sme všetci čelili. Berieme do úvahy všetky okolnosti, preto sme prijali rozhodnutie, že súťaž tento rok nevyhlásime a počkáme si na nasledujúci rok 2021, pevne veríme, že už bez hrozby Covidu-19,“ uviedla za organizátorov hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová. Ako dodala, porotcovia, zástupcovia novinárskej obce, budú v budúcom roku hodnotiť časopisy aktuálneho i nasledujúceho školského roku.

Hodnotiť budú dva ročníky

„Do súťaže sa nám v posledných rokoch zapájali minimálne dve desiatky stredných škôl v kraji. Veríme, že ich krátka prestávka neodradí, ba práve naopak – namotivuje pokračovať v redakčnej práci. Už teraz sa tešíme na nové vydania študentských periodík, ktoré aj v čase online informácií sú stále veľmi užitočným nástrojom komunikácie a vlastnej prezentácie škôl,“ dodala D. Jeleňová.

Vydávajú vyše sto časopisov

Súťaže sa zúčastňujú školské časopisy všetkých typov stredných škôl v Prešovskom kraji. Obsahovú i grafickú úroveň doručených časopisov posudzujú profesionáli s dlhoročnou praxou v médiách. Hodnotia obsah študentských periodík, ich prepojenie so životom školy a regiónu.

Okrem vecných cien, diplomov i finančných príspevkov, získavajú zapojené redakčné tímy aj cenné rady od skúsených novinárov v rámci slávnostného vyhodnotenia súťaže. Na doterajších ročníkoch sa zúčastnila vyše stovka časopisov.

Ilustračné foto: kkexpress.sk