Skip to content
Menu
Menu

Americká armáda zvyšuje bezpečnostnú pohotovosť na európskych základniach, dôvodom je kombinácie hrozieb

Prečítať článok

1.7.2024 (SITA.sk) – Americká armáda zvýšila bezpečnostné opatrenia na svojich základniach v Európe a žiada jej príslušníkov, aby boli ostražitejší a menej nápadní. Dôvodom je kombinácia hrozieb, ktoré zaznamenáva naprieč regiónom.

Velenie americkej armády v Európe v nedeľu uviedlo, že „na bezpečnosť americkej vojenskej komunity v zahraničí vplýva viacero faktorov“.

Parlamentné voľby vo svete

Zvýšenie úrovne pohotovosti na „Charlie“ je podľa dvoch nemenovaných predstaviteľov výsledkom kombinácie udalostí v Európe vrátane parlamentných volieb vo Francúzsku a Spojenom kráľovstve, nadchádzajúcej olympiády a ďalších športových podujatí, ako aj vojny na Ukrajine i v Pásme Gazy. Spomenutí predstavitelia však uviedli, že o žiadnej konkrétnej hrozbe nevedia.

Ochrana ozbrojených síl Charlie je druhou najvyššou úrovňou pre príslušníkov ozbrojených síl a je ustanovená, „keď dôjde k incidentu alebo sa získajú spravodajské informácie, ktoré naznačujú, že je pravdepodobná nejaká forma teroristickej akcie alebo útok proti personálu alebo zariadeniam“.

Dodatočné bezpečnostné opatrenia

Zvýšenie stupňa ohrozenia na úroveň Charlie znamená, že v amerických vojenských zariadeniach budú zavedené dodatočné bezpečnostné opatrenia, ale je na rozhodnutí každého veliteľa, aké opatrenia to budú.

Znamená to tiež, že príslušníci a ich rodiny, ktorí žijú v jednotlivých komunitách, by si mali viac všímať svoje okolie a nepriťahovať na seba pozornosť, uviedol jeden zo spomenutých predstaviteľov.

Viac k témam: Americká armáda, Pásmo Gazy
Zdroj: SITA.sk – Americká armáda zvyšuje bezpečnostnú pohotovosť na európskych základniach, dôvodom je kombinácie hrozieb © SITA Všetky práva vyhradené.