Skip to content
Menu
Menu

Austrálska vláda na Ukrajinu pošle takmer 60 vyradených amerických tankov Abrams

Prečítať článok

21.9.2024 (SITA.sk) – Ukrajina bude môcť už čoskoro použiť vo vojne proti Rusku vyradené austrálske bojové tanky Abrams. Ako referuje denník The Sydney Morning Herald, austrálska vláda spolu s administratívou amerického prezidenta Joea Bidena pracuje na pláne poslať na Ukrajinu tanky Abrams M1A1 americkej výroby. Austrália predtým vylúčila možnosť poskytnúť tieto tanky Kyjevu, no teraz zmenila názor.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Austrálsky minister obrany Richard Marles zároveň povedal, že existuje množstvo príležitostí, o ktorých s ukrajinskou vládou uvažujú. Zdroje z austrálskej vlády uviedli, že Marles zisťuje podmienky, ako prepravovať tanky v súlade s nariadeniami amerického ministerstva obrany o exporte.

V júli Austrália údajne vyradila 59 tankov Abrams, ktoré neboli nikdy použité v boji a teraz ich nahrádzajú novšími modelmi. Tieto bojové vozidlá, zakúpené za 550 miliónov austrálskych dolárov v roku 2004, sú vybavené kanónmi a guľometmi.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2024 (fotografie)

„Tieto tanky sú stále v dobrom stave. Ukrajinci vedú vojnu o národné prežitie, takže by sme ich tam mali dostať čo najskôr,“ okomentoval Michael Shoebridge, bývalý vysokopostavený predstaviteľ austrálskej obrany.

Viac k témam: Americký prezident, Austrálska vláda, Austrálsky minister obrany, bojové tanky Abrams, rusko-ukrajinský konflikt, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Austrálska vláda na Ukrajinu pošle takmer 60 vyradených amerických tankov Abrams © SITA Všetky práva vyhradené.