Skip to content
Menu
Menu

Bidenova vláda sa zdráha povoliť použitie zbraní na útoky Ruska, majú slúžiť na oslobodenie ukrajinských území

Prečítať článok

18.5.2024 (SITA.sk) – Americký zákaz používať západné zbrane na útoky na ruskom území značne oslabuje schopnosť Ukrajiny brániť sa proti ruskej ofenzíve na severe Charkovskej oblasti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) vo svojej pravidelnej správe o vojne na Ukrajine konštatujú, že nemožnosť Ukrajiny útočiť na vojenské ciele v Rusku vytvorila bezpečné zóny v ruských pohraničných oblastiach.

Odtiaľ môžu ruské lietadlá vypúšťať kĺzavé bomby a rakety na ukrajinské pozície a obce a ruské sily a technika sa tam môžu pred zapojením do bojových operácií voľne zhromaždiť. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Americkí predstavitelia opakujú, že vláda prezidenta Joea Bidena sa zdráha povoliť použitie zbraní poskytnutých Spojenými štátmi na útoky na vojenské ciele v Rusku.

Hovorkyňa Pentagonu vo štvrtok uviedla, že Bidenova administratíva nezmenila svoju pozíciu v tejto otázke, pričom zdôraznila, že tieto zbrane by mali byť použité a oslobodzovanie okupovaných ukrajinských území.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji 2024 (fotografie)

Viac k témam: Americký prezident, rusko-ukrajinský konflikt, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Bidenova vláda sa zdráha povoliť použitie zbraní na útoky Ruska, majú slúžiť na oslobodenie ukrajinských území © SITA Všetky práva vyhradené.