Skip to content
Menu
Menu

Proces s tromi právnikmi Navaľného sa začal, ruské úrady ich obvinili z využitia postavenia obhajcov

Prečítať článok

12.9.2024 (SITA.sk) – V ruskom meste Petuški sa vo štvrtok začal proces s tromi právnikmi, ktorí svojho času zastupovali už zosnulého opozičného lídra Alexeja Navaľného. Vadim Kobzev, Igor Sergunin a Alexej Lipcer sú obvinení z účasti v extrémistickej skupine.

Slúžili ako sprostredkovatelia

Zatkli ich v októbri 2023 a ich prípad bol v tom čase vnímaný ako súčasť snahy úradov vytvoriť ešte väčší tlak na Navaľného, ktorý zomrel vo februári tohto roku vo väzení.

Podľa Navaľného spojencov úrady obvinili právnikov z toho, že využili svoje postavenie obhajcov na to, aby odovzdávali listy od uväzneného politika jeho tímu, a tak slúžili ako sprostredkovatelia medzi Navaľným a jeho „extrémistickou skupinou“.

Navaľného nadácia pre boj proti korupcii a sieť regionálnych kancelárií sú od roku 2021 v Rusku postavené mimo zákon ako extrémistické skupiny, čo vystavuje možnému stíhaniu každého, kto s nimi nejako pracuje.

Dvaja právnici ušli

Pre mnohých politických väzňov v Rusku sú pravidelné návštevy právnikov záchranným lanom, ktoré im umožňuje informovať svojich blízkych o ich stave, ako aj nahlasovať a brániť sa proti zneužívaniu zo strany väzenských úradníkov, pripomína agentúra AP.

Vo februári ruské úrady zaradili na zoznam hľadaných osôb ďalších dvoch Navaľného právnikov. Oľga Michailovová aj Alexander Fedulov z Ruska ušli.

Viac k témam: právnik, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Proces s tromi právnikmi Navaľného sa začal, ruské úrady ich obvinili z využitia postavenia obhajcov © SITA Všetky práva vyhradené.