Skip to content
Menu
Menu

Stredná Európa sa pripravuje na extrémne počasie. Povodne, silné vetry a sneh zasiahnu viacero krajín

Prečítať článok

13.9.2024 (SITA.sk) – Stredná Európa sa pripravuje na príchod vážnych povodní, ktoré pre silný dážď okrem Slovenska hrozia aj Česku, Poľsku, Rakúsku, Nemecku a Maďarsku. České úrady postavili bariéry z kovu alebo vriec z piesku a vypustili vodu z nádrží, aby tam urobili miesto. Obyvateľov vyzvali, aby sa pripravili na prípadnú evakuáciu.

Vietor s rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu

Podľa meteorológov najväčší dážď udrie na východe krajiny. Úrady vyzvali obyvateľov, aby nechodili do parkov a lesov, keďže meteorologické predpovede hlásia silný vietor s rýchlosťou až 100 kilometrov za hodinu. Niektoré plánované podujatia pre počasie zrušili.

Český premiér Petr Fiala po stretnutí skonštatoval, že krajinu čaká ťažký víkend.

V Poľsku premiér Donald Tusk vycestoval do mesta Vroclav, pre ktoré tiež predpovedajú povodne. Úrady vyzvali obyvateľov, aby si urobili zásoby potravín a pripravili sa na výpadky elektriny.

Tusk sa stretol aj s hasičmi

„Nie je dôvod na paniku, ale je dôvod byť plne mobilizovaný,“ zdôraznil premiér, ktorý sa stretol s hasičmi a ďalšími predstaviteľmi pohotovostných zložiek.

Nemecká meteorologická služba vydala výstrahy pred silným dažďom pre rozsiahle časti krajiny. V Alpách vo vyšších nadmorských výškach očakávajú silný vietor a husté sneženie.

Na intenzívne dažde sa pripravuje aj Rakúsko, kde tiež vo vyšších výškach očakávajú sneh.

Viac k témam: Český premiér, Extrémne počasie, extrémne počasie v Česku, Počasie, Povodne, Silný dážď, stredná Európa, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Stredná Európa sa pripravuje na extrémne počasie. Povodne, silné vetry a sneh zasiahnu viacero krajín © SITA Všetky práva vyhradené.