Skip to content
Menu
Menu

Zelenskyj vyzval na účasť na mierovom samite, Ukrajina je pripravená vypočuť si „rôzne návrhy a myšlienky“ o ukončení vojny

Prečítať článok

2.6.2024 (SITA.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v nedeľu na konferencii o bezpečnosti v Ázii tamojších najvyšších predstaviteľov obrany, aby sa zúčastnili na nadchádzajúcom mierovom samite, pričom podotkol, že Ukrajina je pripravená vypočuť si „rôzne návrhy a myšlienky“ o ukončení vojny s Ruskom.

Sklamanie z nepotvrdenej účasti

Zelenskyj povedal skupine viac ako 500 delegátov z približne 40 krajín, že je „sklamaný“ z toho, že niektorí svetoví lídri ešte nepotvrdili účasť na konferencii vo Švajčiarsku, ktorá sa uskutoční o približne dva týždne.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajinský líder nešpecifikoval žiadnu krajinu, no za kľúčovú otázku považuje prípadnú účasť Číny, najdôležitejšieho spojenca Ruska. Čínsky minister obrany Tung Ťün v nedeľu tiež vystúpil na konferencii, ale nezdalo sa, že by bol v miestnosti, keď rozprával ukrajinský prezident.

Rôzne návrhy na ukončenie vojny

Zelenskyj uviedol, že Ukrajina má na samite predložiť návrhy ako základ pre mier, ktoré sa budú týkať jadrovej a potravinovou bezpečnosti, prepustenia vojnových zajatcov a návratu ukrajinských detí unesených Ruskom.

„Čas sa kráti a deti vyrastajú v krajine Putina, kde ich učia nenávidieť svoju vlasť,“ povedal. Zelenskyj zároveň povedal, že Ukrajina je „pripravená vypočuť si rôzne návrhy a myšlienky, ktoré nás vedú… k ukončeniu vojny a udržateľnému a spravodlivému mieru“. Dodal, že čím väčšia bude účasť, tým väčšia bude pravdepodobnosť, že Rusko bude musieť počúvať.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji 2024 (fotografie)

Viac k témam: mierový samit, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Zelenskyj vyzval na účasť na mierovom samite, Ukrajina je pripravená vypočuť si „rôzne návrhy a myšlienky“ o ukončení vojny © SITA Všetky práva vyhradené.