Skip to content
Menu
Menu

V Bardejovských Kúpeľoch pribudne Kráľovský singletrack

(pv) – Existujúce liečivé singletracky v okolí Bardejovských Kúpeľov (Napoleon, Čerešenka, Rodinný) doplní onedlho nový zjazdový singletrack s celkovou dĺžkou 1,3 km. Využije pritom aj existujúcu lesnú cestu popod Kamennú horu, ktorá už teraz spája sedlo Čerešňa s miestnym posedením ,,Tri  studničky.“

Tento projekt Oblastnej organizácie cestovného ruchu ,,Šariš“-Bardejov, s názvom ,,Obnova a revitalizácia liečivých singletrackov“, podporili i vďaka Občianskemu Združeniu Liečivé Singletracky LSBK, s ktorým OOCR spolupracuje,  aj obyvatelia hlasovaním v rámci programu Gesto pre mesto, čím získal aj finančný dar z tohto programu. Informuje o tom Radomír Jančošek, riaditeľ OOCR ,,ŠARIŠ“ – Bardejov.

,,Nový liečivý singletrack sa bude volať Kráľovský singletrack, lebo je to obtiažný singletrack, na ktorý si môžu trúfnuť len skúsení jazdci. Je tam drop, lavica, kamene, šikmé zrázy, strmé pasáže a malé skoky. Teda terén náročný ako pre kráľa. Práce sa začali v auguste a dokončenie predpokladáme v októbri. Na stavbe sa vlastnými rukami podieľajú aktivisti združenia LSBK. Liečivé singletracky v Bardejovských kúpeľoch sú známe a obľúbené cyklochodníky. Mnoho ľudí sa presvedčilo o ich kvalite a sú s nimi spokojní domáci aj zahraniční hostia. Aj to je dôvod, prečo budujeme ďalší cyklochodník, ktorý po oprave oddychovej časti Tri studničky povedie až dolu a napojí sa na existujúci rodinný trail. Takto by sme chceli prilákať ešte viac domácich aj zahraničných turistov, ktorí by mali celodenné zážitky výlučne cykložánru, keďže tu práve takýto štvrtý cyklochodník chýba,“ vysvetlil R. Jančošek.

Dodal, že po vynútenej prestávke, hneď ako to opatrenia prijaté v súvislosti s koronavírusom dovolili, OOCR pokračovala v rôznych aktivitách na podporu cestovného ruchu. Patrili k nim aj čistenie chodníkov a singletrackov, prerezávanie krovín a spadnutých stromov, zbieranie odpadkov, opravy lavičiek, ohnísk a prístreškov, kosenie a ďalšie práce na ich obnove  a údržbe. Rovnako tak vydávanie reedícií máp a letákov o regióne.

Liečivé singletracky sú pýchou regiónu

Liečivé singletracky a cyklocesty v okolí Bardejova sú profesionálne vybudované a sú pýchou regiónu. Majú aj perspektívu rastu medzinárodného turizmu, lebo sú prepojené na slovenskú časť cyklookruhu Aquavelo, ktorý v Poľsku a na Slovensku zahŕňa  viac ako 230 km cyklistických trás. Spája poľské a slovenské kúpeľné mestečká. Sieť navzájom prepojených štyroch liečivých singletrackov – Rodinný, Napoleon, Čerešenka a Herkules a dve nadväzujúce cyklotrasy Kyslíková cesta Mihaľov – Bardejov a Kyslíková dráha v Bardejovských Kúpeľoch, majú spolu dĺžku takmer 10 km. Dĺžka značených turistických trás  dosahuje v okolí Bardejova spolu cca 40 km.

Jesenná pohoda láka na výlety do prírody

Jeseň je aj na severovýchode Slovenska najobľúbenejším termínom na návštevu Bardejovských Kúpeľov, cykloturistiku, pešiu turistiku, horské výstupy, prechádzky lesom, zbieranie hríbov, návštevu pamiatok v prírode,  skanzenov, drevených kostolíkov a múzeí. V okresoch Bardejov, Svidník a Snina a ich širšom okolí sa nachádza 42 cirkevných stavieb postavených z dreva http://www.drevenechramy.sk.

,,Koronavírus a opatrenia s ním súvisiace narušili na jar a začiatkom leta kontinuálny rast turistickej návštevnosti nášho regiónu v posledných rokoch. Napriek tomu sa turisti vracajú a znovu objavujú krásy tohto kúta Slovenska. Infraštruktúra turizmu sa v predchádzajúcich rokoch v našom regióne sľubne dobudovala a každý priaznivec nejakého druhu turizmu si tu nájde možnosti sebarealizácie, Možnosti sú tu od individuálnej turistiky, cez liečebnú, vojnovú, až po rodinnú a masovú turistiku,“ vyzdvihuje R. Jančošek.

 

 

Výnimočná ponuka

Región Bardejova a Bardejovských Kúpeľov patrí v rámci miest prepojených Aquavelom medzi turisticky najvyhľadávanejšie destinácie. Nikde inde na Slovensku nie je v rámci jedného regiónu taká široká ponuka historických pamiatok UNESCO, drevených kostolíkov, skanzenov a to v kombinácii s prameňmi minerálnych vôd a známymi historickými kúpeľmi. Turisti tu využívajú množstvo turistických trás, cyklotrás a následne oddychujú v kúpeľných a wellness zariadeniach.

Vojenská história

Svidník a Dukla ponuku výrazne obohacujú o atrakcie vojenskej histórie. K najnavštevovanejším miestam regiónu patrí Pamätník na Dukle. Pripomína Karpatsko-dukliansku vojenskú operáciu z jesene 1944. V areáli prírodného múzea ako aj okolo cesty do Svidníka je rozmiestnených 55 kusov rozličnej ťažkej bojovej techniky z druhej svetovej vojny. Pre deti je veľmi lákavé, že sa môžu dotýkať a dokonca liezť po vojenskej technike umiestnenej v parku pri  Vojenskom múzeu vo Svidníku, alebo priamo na mieste bojov o Dukliansky priesmyk. Do 15.októbra je sprístupnená aj Vyhliadková veža na  Dukle.

Mesto Bardejov

Návštevníci Bardejova a deti zvlášť sa tešia aj zo stálej atrakcie – bronzovej sochy kata v životnej veľkosti, ktorá zdobí Radničné námestie Bardejova. Bardejov je historické mesto zapísané do zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Návštevníci tu môžu obdivovať hradby s baštami, Radničné námestie s nádhernými gotickými meštianskymi domami, Bazilikou minor Sv. Egídia, s bývalou Mestskou radnicou – prvou stavbou renesancie na území Slovenska a židovské suburbium so zachovalou synagógou.

Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník ČIERNA MLÁKA v Bardejovských kúpeľoch a tamojší Skanzen – Múzeum ľudovej architektúry. Príjemným cieľom výletov je aj agroturistické zariadenie v Stebníckej Hute Slnečný Majer Hrad Zborov. Z Bardejovských kúpeľov cez Zborovský hrad je vybudovaný okružný náučný chodník.

Foto zdroj: TASR – Milan Kapusta

Bardejovské Kúpele

Liečivé minerálne pramene s kúpeľnou turistikou v Bardejovských Kúpeľoch  sú významným lákadlom cestovného ruchu. Bardejovské Kúpele po koronakríze sľubne zapĺňajú klienti zdravotných poisťovní i samoplatcovia. Láka ich veľké Wellness SPA – bazénový a saunový svet v hoteli Ozón, menšie v kongresovom štvorhviezdičkovom hoteli Alexander.

Obľúbený je aj vodný svet www.aquaruthenia.sk s krytými bazénmi a wellness vo Svidníku. Veľmi dobrá sezóna je tento rok aj na vodnej nádrži Domaša, vzdialenej len 50 km, kam v jeseni láka i výletná loď Bohemia.

 

Foto: KOCR