Skip to content
Menu
Menu

V Prešove otvorili poľský konzulát

Prečítať článok

(ako) – V centre Prešova, na Hlavnej ulici 139, slávnostne otvoril honorárny konzulát Poľskej republiky na Slovensku. Honorárnym konzulom sa stal bývalý poslanec Európskeho parlamentu Ján Hudacký.

Úlohou Honorárneho konzulátu Poľskej republiky na Slovensku je rozvoj kontaktov v oblastiach, ako hospodárstvo, školstvo, kultúra, veda či turizmus. Medzi jeho hlavné ciele tiež patrí prehlbovanie a upevňovanie medzinárodných vzťahov medzi Slovenskom a Poľskom. Na otvorení konzulátu sa zúčastnil veľvyslanec Poľska na Slovensku Krzysztof Strzałka, zástupcovia samospráv a hostia.

Spoločné projekty

V minulom roku poctil Prešov svojou návštevou veľvyslanec Poľska na Slovensku, Krzysztof Strzałka, ktorý vtedy do Prešova prišiel po prvýkrát od zvolenia do funkcie. Zaujímal sa o spoluprácu Prešova a jeho partnerského mesta Nowy Sacz, ale aj o dopravu či projekty, ktoré Prešov realizuje v spolupráci s Poľskom. Ide o miniprojekty História miest v novodobom dizajne a Pohľad do minulosti: historické a kultúrne dedičstvo Krosna a Prešova. Oba projekty boli realizované s finančnou podporou Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Ich cieľom bola propagácia, rozvoj a trvalo udržateľné využitie spoločného kultúrneho a prírodného dedičstva miest a regiónov s s cieľom zvýšiť atraktivitu pohraničia pre návštevníkov a obyvateľov.

Intenzívna spolupráca

Mesto Prešov so svojím poľským partnerským mestom Nowy Sącz intenzívne spolupracuje aj v ďalších projektoch. V mestskej Galérii v Caraffovej väznici sa vlani už po druhýkrát uskutočnila spoločná výstava umelcov z partnerských miest Prešova pod názvom  PRIATEĽSTVO – BARÁTSÁG – PRZYJAŹŃ, a to s cieľom oživiť partnerské vzťahy medzi najbližšími susedmi, mestami, s ktorými má Prešov veľa spoločného.  Do medzinárodnej spolupráce sa s radosťou zapájajú aj školy. Žiaci z mesta Nowy Sącz sa predstavili napr. na vianočnom volejbalovom turnaji žiakov a žiačok s medzinárodnou účasťou, ktorého hlavným organizátorom bolo ABC Centrum voľného času v Prešove.

Foto: presov.sk