Skip to content
Menu
Menu

V Prešove prijal arcibiskup Babjak predsedu parlamentu Borisa Kollára

Prečítať článok

V stredu 19. augusta počas svojej pracovnej cesty na východ Slovenska navštívil Gréckokatolícky arcibiskupský a metropolitný úrad v Prešove predseda Národnej rady SR pán Boris Kollár, ktorého prijal vladyka Ján Babjak SJ, prešovský arcibiskup metropolita a hlava Gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku. Toto stretnutie nadväzovalo na spoločné stretnutie z mája tohto roku, kde na múre leopoldovskej väznice obaja odhalili pamätnú tabuľu blahoslavenému prešovskému biskupovi-mučeníkovi Pavlovi Petrovi Gojdičovi OSBM.

Predseda parlamentu počas stretnutia s arcibiskupom Jánom Babjakom SJ diskutovali o viacerých spoločenských a sociálno-etických témach, ktoré aktuálne rezonujú v spoločnosti. Arcibiskup Babjak ešte raz poďakoval Borisovi Kollárovi za ospravedlnenie, ktoré z jeho úst zaznelo počas príhovoru v Leopoldove a ktoré bolo veľkým zadosťučinením za všetky perzekúcie, krivdy a neprávosti, ktoré sa udiali voči Gréckokatolíckej cirkvi počas vlády komunistického režimu. Na stretnutí boli prítomní aj poslanci Národnej rady SR Jozef Lukáč a Ľudovít Goga.

Po spoločnom rokovaní si predseda parlamentu prehliadol arcibiskupskú rezidenciu, kde ho zvlášť zaujala historická expozícia a sarkofág navrhnutý majstrom Mikulášom Klimčákom, v ktorom boli v minulosti uložené ostatky blahoslaveného biskupa-mučeníka Pavla Petra Gojdiča ako aj veľká Sála biskupov, v ktorej sú umiestnené portréty všetkých prešovských sídelných biskupov od roku 1818.

Gréckokatolícka cirkev na Slovensku si v tomto roku, 28. apríla, pripomenula 70. výročie neslávne známeho tzv. Prešovského soboru – zrušenia Gréckokatolíckej cirkvi štátnou mocou a 17. júla 60. výročie úmrtia blaženého biskupa Pavla Petra Gojdiča OSBM.

ISPA