Na prípravu tradičného bazového sirupu môžete použiť ako čerstvé, tak aj sušené kvety. Ale je jasné, že z čerstvých kvetov bude oveľa chutnejší a zachová si viac zdraviu prospešných látok. Pozrite si postup, ako sa robí skvelý bazový sirup.
Do čoho použiť bazový sirup?
Je jasné, že sa najčastejšie používa na prípravu nápoja, a to hlavne v letnom období, pretože dokáže skvele osviežiť. Avšak môžete ho pridať aj do bieleho vína alebo vodky – pripravíte si tak skvelý aperitív. Lahodná voľba je tiež týmto sirupom poliať ovocný šalát alebo si ním osladiť biely jogurt. K jogurtu pridajte müsli či domácu granolu a chia semienka a máte skvelú, chutnú a hlavne zdravú desiatu. No a samozrejme v lete nakvapkajte na zmrzlinu. To deti milujú!
Bazový vs. bezinkový sirup
Často sa stáva, že tieto dva názvy sa zamieňajú. Ide však o sirup z rovnakej rastliny. Aký je medzi nimi rozdiel? Bazový sirup sa vyrába primárne z kvetov bazy, zatiaľ čo bezinkový sirup je zložený skôr z bazových plodov, teda bobulí.
Kedy kvitne baza?
Baza kvitne od mája do júla. Najlepší čas na zber kvetov je v ich plnom rozkvete, keď sú pekne voňavé a majú žlto-bielu farbu. Ak si chcete pripraviť bezinkový sirup z jej plodov, tie dozrievajú až na jeseň, tj. zvyčajne v septembri a októbri. Zbierajú sa zrelé, tmavomodré až čierne bobule.
Zdroj foto: fotofantasia / Shutterstock.com
Recept na tradičný bazový sirup
Vyskúšajte jednoduchý recept na domáci bazový sirup na uskladnenie.
Suroviny
20 až 25 bazových kvetov,
4 citróny,
1 liter vody,
1 kilogram cukru.
Postup prípravy
Poriadne prepláchnite bazové kvety, aby ste sa zbavili nechceného hmyzu a nečistôt – to by nebola najlepšia zložka do vášho sirupu.
Z malých stoniek kvety odstrihnite a dajte do veľkej misy. Pridajte k nim šťavu a kôru zo všetkých citrónov.
V ďalšom hrnci priveďte vodu do varu a za stáleho miešania prisypávajte cukor. Miešajte, kým sa cukor nerozpustí.
Keď máte rozpustené, nalejte tento horúci sirup na kvety s citrónom a dobre premiešajte.
Misu s týmto sirupom nechajte 5 dní stáť zakrytú pri izbovej teplote, aby sa chuť bazových kvetov dostatočne rozvinula do celého sirupu.
Po 5 dňoch preceďte sirup cez plátno, aby ste dostali čistú tekutinu. Rozdeľte do fliaš.
Tento bazový sirup vydrží v chladničke až mesiac. Ale, úprimne, už vám niekedy tak dlho vydržal? U nás je teda fuč vždy počas prvých pár dní.
Ďalšie recepty na drinky a nápoje