Skip to content
Menu
Menu

Toto je chyba pri rozmrazovaní kuracieho mäsa. Robte to už len takto

Prečítať článok

Nikoho nezaujímajú tráviace ťažkosti ani salmonela. Tieto nepríjemnosti však môžeme ľahko chytiť nevhodným rozmrazovaním mäsa. Ako bezpečne rozmrazovať hydinu?

Rozmrazovanie v chladničke

Použitie chladničky je najbezpečnejšou metódou, pretože chladnička udržiava kuracie mäso počas rozmrazovania dostatočne chladné. Nikdy sa neohreje viac, ako je zdravé. Ako to urobiť? Vyberte kurča z mrazničky 24 hodín pred plánovaným časom varenia. Umiestnite ho do uzatvárateľnej plastovej nádoby alebo plastového vrecka. Umiestnite kurča na jednu z nižších políc a varte 1 – 2 dni.

Rozmrazovanie v studenom vodnom kúpeli

Ak nemáte dostatok času na prvý spôsob, vyskúšajte studený kúpeľ. Uzavrite kurča do vzduchotesného vrecka a umiestnite ho do dostatočne hlbokej misy alebo umývadla. Mäso musí byť možné úplne ponoriť. Kurča prelejte vlažnou vodou. Každých 30 minút vodu vymeňte, aby nebola príliš studená. Keď zistíte, že kurča je rozmrazené, ihneď ho uvarte. Ak sa pohrávate s myšlienkou použiť namiesto studenej vody teplú, rýchlo na to zabudnite, mäsu to neprospieva, ľahšie by sa pokazilo. Tento spôsob rozmrazovania trvá 1 až 3 hodiny v závislosti od veľkosti kurčaťa.

Rozmrazovanie v mikrovlnnej rúre

Niektoré mikrovlnné rúry majú funkciu rozmrazovania. Ak je to váš prípad, preštudujte si pokyny priamo z návodu na obsluhu. Platí pravidlo, že rozmrazujte len také množstvo mäsa, ktoré môžete okamžite spracovať. Umiestnite ho do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry a rozmrazte. Mikrovlnnú rúru utrite handričkou.

Prečo nerozmrazovať kuracie mäso na kuchynskej linke?

Pokojová teplota nie je bezpečná na manipuláciu s hydinou, pretože spadá do rozsahu, v ktorom sa veľmi ľahko množia baktérie. Zvyšuje sa tak riziko rôznych ochorení.

Zdroj