Skip to content
Menu
Menu

Divadlá a PUĽS sa pripravujú na novú sezónu

Prečítať článok

(ako) – Opatrenia sa uvoľňujú a divadlá môžu obnoviť svoju činnosť a prevádzku, samozrejme aj s dodržiavaním hygienických pravidiel. Divadlo Jonáša Záborského v Prešove plánuje odohrať v júni predstavenie pre dobrovoľníkov koronakrízy. Vystúpiť pred divákmi v tejto sezóne plánuje aj Poddukelský umelecký ľudový súbor. Divadlo Alexandra Duchnoviča sa naopak pripravuje na premiéru novej inscenácie.

Divadelné prázdniny budú tento rok kratšie. Prešovské Divadlo Jonáša Záborského a Divadlo Alexandra Duchnoviča odštartujú ďalšiu sezónu o čosi skôr. Ich plnohodnotná prevádzka začne už 3. augusta. A to skúškami a prípravami nových inscenácií. Diváci ich budú môcť vidieť pravdepodobne začiatkom septembra.

Ťapákovci v DJZ

Divadlo Jonáša Záborského (DJZ) v Prešove sa pripravuje na premiéru hry Ťapákovci, ktorú uvedie pre verejnosť už 4. septembra. „Predpokladáme, že v tomto období komplikované a finančne náročné opatrenia, ktoré obmedzujú divadlo, aj divákov už nebudú potrebné a zrušia sa. To umožní divákom prísť do divadla slobodne a bez strachu. Robiť a prijímať umenie v strachu je veľmi zložité, ale urobíme, čo sa dá,“ uviedol riaditeľ DJZ v Prešove Ján Hanzo.

Zbabraná hra už v júni

V súčasnosti umelci korepetujú a pripravujú sa na náročné spevácke výkony v predstavení JesusChristSuperstar, ktoré by mohli diváci vidieť v premiére 13. a 14. novembra. Na aktuálne uvoľňovanie opatrení divadlo reaguje predstavením Zbabraná hra, ktorú herci odohrajú na divadelných doskách už 5. júna pre dobrovoľníkov, ktorí pomáhali v čase koronakrízy. To isté predstavenie odohrajú aj 12. júna pre verejnosť a to v Historickej budove DJZ. Obe predstavenia budú o 18.30 hodine pre maximálne 70 divákov.

Detektor lži v DAD

Divadlo Alexandra Duchnoviča (DAD) v Prešove pokračuje v príprave naštudovania inscenácie „Detektor lži“  v réžii Svetozára Sprušanského. Z online priestoru sa skúšanie presúva do priestorov divadla za prísnych hygienických opatrení. Plánovaná premiéra sa z 3. apríla predbežne presúva na polovicu septembra. „V mesiacoch máj a jún sa divadlo v prevažnej miere zvykne venovať zájazdovým predstaveniam, na ktorých sa v súčasnej dobe v plnom rozsahu nedajú zabezpečiť hygienické opatrenia a nariadenia. Preto v júni a júli budú zamestnanci divadla čerpať dovolenky, prípadne náhradné voľná,“ skonštatoval riaditeľ DAD v Prešove Marián Marko.

Od prvého júna sa do pracovného procesu pripoja k technicko-hospodárskym pracovníkom aj umeleckí pracovníci všetkých troch zložiek Poddukelského umeleckého ľudového súboru (PUĽS), a to balet, zbor a orchester. Činnosť na pracoviskách bude vykonávaná za dodržiavania aktuálnych hygienických opatrení.

Divadlo Alexandra Duchnoviča – Na revíziu

PUĽS bude oslavovať výročie

V prvej polovici júna plánuje PUĽS so zborom a orchestrom nahrávanie nového CD nosiča. V druhej polovici júna, ešte pred skončením sezóny, chce odohrať niekoľko predstavení. Začiatok novej sezóny plánuje od prvého augusta. „V auguste nás čaká realizácia predstavení, v rámci možností aj festivalových. V septembri a októbri budeme pracovať na príprave muzikálu JesusChristSuperstar v spolupráci s DJZ a príprave Výročného koncertu k 65. narodeninám PUĽS-u,“ prezradil riaditeľ PUĽS-u Juraj Švantner s tým, že premiéru chcú odohrať v prvej polovici decembra.

Poddukelský umelecký ľudový súbor (PUĽS)

Foto: archív DJZ, DAD, PUĽS