Skip to content
Menu
Menu

HLAVNÚ CENU NA ZLATOM SÚDKU ZÍSKAL RUS ALEXANDER SCHMIDT

Prečítať článok

Rok 2020 bol rokom 26. ročníka medzinárodnej súťaže kresleného humoru „Zlatý súdok“ na tému PIVO. Zlatý súdok patrí k ojedinelej súťaži, do ktorej sa každým rokom zapája čoraz viac autorov z rôznych kútov sveta. Patria k nim autori z Poľska, Ukrajiny, Ruska, Číny, Grécka, Talianska a iných krajín, ktorí prostredníctvom pošty zasielajú svoje diela.

Autori nie sú nijako obmedzení, čo sa techniky týka. Objavujú sa tu kresby, počítačové grafiky, koláže, maľby a pod. Diela každý rok vyberá porota a tento rok to nebolo inak. Porota zasadala 2. marca v zložení Peter Kocák (akademický maliar a predseda poroty), Patrícia Zichová (manažérka kultúry PKO v Prešove), Edita Vološčuková (výtvarníčka), Alžbeta Malíková (kurátorka ŠG v Prešove) a samozrejme karikaturista, zástupca Pivnej galérie a konateľ súťaže Fedor Vico.

 

Cenu českých karikaturistov získal Číňan 

Udelila niekoľko cien, v rámci ktorých Grand Prix získal ruský umelec Alexander Schmidt. 1. cenu získal poľský umelec Janek Janowski, 2. cenu poľský umelec Slawomir Makal a 3. cenu ukrajinský umelec Sergey Semendyaev. Okrem hlavných cien porota udelila aj Zvláštne ceny, ku ktorým patrí Cena Českej únie karikaturistov, ktorú získal autor z Číny Liang Weichi, ďalej to boli Cena Igora Ševčíka (Andrej Mišánek, Slovensko), Cena Pivnej galérie v Prešove (Kissamitakis Augoustinos,Grécko), Cena časopisu Bumerang (František Mráz, Slovensko) a Čestné uznanie pivovaru Šariš (Miroslav Barvirčák, Slovensko). K umelcom, ktorí sa zapojili do súťaže opakovane patria Henryk CEBULA (Poľsko), Konstantin KAZANCHEV (Ukrajina), Louis POL (Austrália), Rešad SULTANOVIČ (Bosna-Hercegovina), Emil ŠOUREK (Česká republika), Heino PARTANEN (Fínsko), Pavel TAUSSIG (Nemecko), Mileta MILORADOVIČ (Srbsko), Oleg KUSTOVKYJ (Ukrajina), Makhmudjon  ESHONKULOV (Uzbekistan) a ďalší.

Pripravujú virtuálnu prehliadku

Medzinárodná súťaž  pod názvom „Zlatý súdok“ vznikla na pôde Pivovaru Šariš z iniciatívy redakcie humoristicko-satirického dvojtýždenníka Bumerang, ktorého vydavateľom sa v roku 1994 na základe rôznych okolností stal pivovar Šariš. Vedenie pivovaru však do obsahu časopisu nijako nezasahovalo a tak bol Bumerang od pivovaru závislý len finančne. Za túto veľkorysosť sa redakcia revanšovala tým, že iniciovala vznik súťaže kresleného humoru na tému PIVO s názvom Zlatý súdok. Prvé číslo tohto dvojtýždenníka vyšlo 21. augusta 1994 a už 1. apríla 1995 sa uskutočnil prvý ročník súťaže, ktorý mal hneď medzinárodné obsadenie. Odvtedy má  Zlatý súdok svoje vyvrcholenie každoročne a tradične vždy 1. apríla v Prešove v Šarišskej galérii.“ (Fedor Vico, 2014)

Slávnostné vyvrcholenie Zlatého súdka sa tento rok však nekonalo, ale aj napriek tomu Šarišská galéria nechcela, aby ste prišli o tak jedinečný zážitok a pripravuje pre Vás jedinečnú virtuálnu prehliadku výstavy Zlatý súdok, ktorú si budete môcť pozrieť na oficiálnom webe Šarišskej galérie v Prešove.

Mgr. Alžbeta Malíková
Foto: Gabriela Kutajová